2017. szeptember 14., csütörtök

ORBÁN, A BOLHA ÉS AZ UNIÓ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2017.09.14.


Nem értek egyet azokkal, akik azzal gondolják sikerrel támadni Magyarország jelenlegi kormányfőjének legalábbis érdekes külpolitikáját, hogy: „köhög a bolha, egy ilyen kicsi ország úgysem rúg labdába”.

Az európai gondolat lényeges eleme, hogy nincs „egér” és nincs „elefánt” sem. Ugyanolyan jogai vannak a néhány lakosú Máltának, mint a 40 milliós Lengyelországnak. Az EU legfőbb döntéshozó szervének, az Európa Tanácsnak (ET) egyenjogú tagjai az egyes országokban megválasztott kormányfők, illetve a prezidenciális felépítésű államok államfői. (Pl: Franciaországé Macron)

Az Európa Parlament másként működik. Itt már a lakosság száma alapján oszlanak meg a képviselői helyek – Magyarországnak 21 képviselője van. Őket az adott országban lakók választják meg. Nem egyénileg, hanem az országban lévő pártok listájára szavaznak: így van ma Magyarországnak 9 fideszes, 1 mszp-s, 1 jobbikos és 1 dk-s képviselője. Az eu-s parlamentben már nincs vétójog, hasonlóan a többségi elv alapján működik, mint a nemzeti parlamentek. Itt szinte a parlament megalakulásától kezdve TÖBBSÉGE van a konzervatív, jobboldali nemzeti pártokat tömörítő Európai Néppártnak (EN). Ennek a Fidesz is tagja, egyik alelnöke Gál Kinga (Fidesz). Ezért is nevetséges a magukat jobboldalinak tartók vérmes acsarkodása az EU-ra. Netán Gál Kinga alelnök, vagy Navracsics Tibor (Fidesz) európai biztos szintén „sorosbérenc”?

Az Európai Bizottság (EB) elnökére az ET tesz javaslatot a parlament többségi frakciójának ajánlatára. Az EB tagjaira (biztosokra) az elnök tesz javaslatot, a nemzeti kormányokkal egyetértésben, így a Bizottságban is jelentős a jobboldali, konzervatív többség. Minden tagállamnak egy biztosa van: a 82 milliós Németországnak is, meg a tízezer(!) lakosú Máltának is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.