2018. január 17., szerda

ITT A VÉGSŐ CSAPÁS A DEVIZAPEREKRE?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.01.17.


Hiába reménykedtek a volt devizaadósok abban, hogy az Európai Bíróság elmeszeli a magyar „adósmentő” törvényeket. A főtanácsnok szerint ugyanis azok nem ellentétesek az uniós joggal. A bíróság pedig nem szokott homlokegyenest ellentétes ítéletet hozni az ilyen véleményekkel. Nagy valószínűséggel így a még mindig perelő volt devizahitelesek utolsó reménye is szertefoszlott.

A Fővárosi Törvényszék egyik bírája az Erste ellen indított perben 2017 elején fordult azuniós szervekhez. Az előzetes döntéshozatalra előterjesztett kérdések nem feszegettek kevesebbet, mint azt, hogy az „adósmentő” törvények vajon jogszerűek-e. Több – bár nem mindegyik – tárgyalást fel is függesztettek az Európai Bíróság (EB) előtt folyamatban levő eljárásra hivatkozva, de a Kúria a felülvizsgálati kérelmekben sem kapkodta el a döntést.

Tavaly nyáron úgy tűnt, hogy mintha még a kormányzati sajtó is elbizonytalanodott volna a várható kilátásokkal kapcsolatban. Hangsúlyozták, hogy a devizahitelek ügyé­ben először a Kúria adott ki átfogó iránymutatást. Vagyis: ha valaki hibázott, az nem a magyar kormány, csakis a legfőbb bírói fórum lehetett. Több jel is mutatott arra, hogy esetleg elképzelhetőnek tartják a kormányzati berkekben a pereskedő devizahitelesek számára kedvező uniós döntést. Akkor is hangsúlyoztuk viszont, hogy nem árt az óvatosság. Korábban ugyanis több, eleinte határozottan bíztatónak tűnő eljárás is kedvezőtlenül zárult a hitelfelvevők szempontjából..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.