2018. február 15., csütörtök

MIKOR KEZDENEK SZÁMOLNI A FIDESZ HIVŐI?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.02.14.


A választásokhoz közeledünk. Ebben a helyzetben akár kellemetlen, de még ügydöntő is lehetne az, hogy kormány közeléből egyre jönnek a lelepleződött hazugságokról a hírek. Most éppen a rezsicsökkentés kapcsán. Holott már az energetikai kampány kezdetén is látszott, hogy hosszabb távon korántsem a hatósági olló vágja le a lehető legtöbbet a családok költségeiből. Még akkor sem, ha elfogadjuk, hogy nem csak gáz beszerzési ára van benne a fogyasztónak küldött számlában.

Mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbb ezzel védte a mundér becsületét. Amely indoklás kétfenekűségének felismeréséhez elég belegondolni abba, hogy csőhálózat használatával kapcsolatos költségek nem egy esetben hatékonysági tényezőktől függnek. Ha a szállító, a szolgáltató szinte bármit kiszámlázhat, akkor nem igazán érdekelt a hatékonyság növelésében. Így alapvetően nem érdekelt a korszerűsítésben sem. Ugyanakkor még a MEKH közleménye szerint is csak az ár mintegy ötöde származik ezekből a költségekből, és közel a fele a tényleges gáz-ár. A kettő közt található a forgalmi adó, amelynek meghatározása a kormány hatásköréhz van közelebb. Ha magasan tartják, akkor a hatalom, az elvonásokon keresztül, mesterségesen drágítja az energia árát.

A nemzetközi árszínvonal alakulása alapján nagyon úgy tűnik, hogy valójában nem a gáz árát, hanem a lakosságot vágták meg a rezsiharc során. Meg át az ezzel kapcsolatos kommunikációban. Amely átvágási hullám magyarázhatja azt is, hogy miért Németh Szilárd lett a rezsiátvágási biztos. Ehhez az ő képességei kellettek. Mert olyan nem biztos, hogy valaki, aki csak egy picit is képes átlátni a valóságot, hajlandó lett volna az arcát adni ahhoz a maszlaghoz. Ahogy most is megvillant annak kapcsán, hogy az E.ON a piacilag indokolt áron, olcsóbban szeretne kereskedni. Ami érthetően szálka a hatalom szemében, mert kiemeli a kormányközeli alternatív valóság álságos voltát. Amellyel kapcsolatban Némethnek csak annyi a mondanivalója, hogy fogják vissza az agarakat. Mert azzal, ha a lakosság kedvezőbben jut energiához, azzal beavatkoznak, úgymond, a választásokba. Ami kétségtelen. De a tisztább energetikai, illetve hatalmi kép kirajzolása valószínűleg nagyobb érdeke lenne a társadalomnak, mint a hatalomhoz közeli vállalkozók zsebérdeke.
..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.