2018. február 15., csütörtök

NEM IZGULJÁK TÚL A MÁRCIUSI VÁLASZTÁST AZ OROSZOK

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.02.15.


- Az ellenzéki kihívók komolyan vehetetlen szereplők voltak (némelyiküket még azzal is megvádolták, hogy Putyinék támogatásával indulnak – Putyin ellen)

- Több mint negyedmillió ember vonult utcára Oroszország-szerte, és tüntetett – a NOB ellen
- A külföldi ügynökké minősítés remek eszköz a hatalom számára, hogy elhallgattassa az ellenzéki hangokat

„Reménnyel vagy szorongással várja 2018-at?” – kérdezte még januárban a Levada közvélemény-kutató az oroszoktól. A kérdés nem véletlen (amellett, hogy nyilván Oroszországban is sokan kezdik különféle fogadalmakkal az új évet), márciusban ugyanis elnököt választanak. Az előrejelzések szerint Vlagyimir Putyinnak nincs oka arra, hogy aggódjon pozíciójának elvesztéséért – mondjuk, mindent meg is tesz azért, hogy hatalomban maradjon.

Február 6-án, független jelöltként adta le 300 ezer támogató aláírását Vlagyimir Putyin, így ő lett az első, hivatalos aspiráns a posztra. Másnap 100-100 ezer aláírással (a parlamenten kívüli pártok jelöltjeinek ennyire van szükségük) felsorakozott mellé Szergej Baburin, az Oroszországi Össznépi Szövetség, Borisz Tyitov, a Növekedés Pártja és Grigorij Javlinszkij, a Jabloko párt színeiben, február 8-án pedig Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés) és Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái) is benyújtotta a szükséges mennyiségű aláírást. Mivel a parlamenti pártok jelöltjeinek nem szükséges bizonyítaniuk támogatottságukat, aláírások nélkül is felcsatlakozott a listára Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt és Pavel Grugyinyin, a kommunisták jelöltjeként. Ahhoz képest, hogy január 2-án a hivatalos adatok szerint még 64 jelölt jelezte indulási szándékát, meglehetősen rövid lett végül a lista…

Nincs rajta például az az Alekszej Navalnij, aki az egyik legismertebb ellenzéki politikus, ám (hogy, hogy nem…) 2017 végén két gazdasági bűncselekmény miatt próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, így 10 évig egyáltalán nem indulhat Oroszországban választásokon.

Navalnij az elmúlt hetekben egyébként nagy köröket fut: támogatói január végén több mint 120 városban tüntettek, az elnökválasztás bojkottjára szólítva fel a választópolgárokat, legalább 250 aktivistát őrizetbe vettek, de Navalnij is eltöltött némi időt előzetesben. Hogy aztán minden idők egyik legszórakoztatóbb leleplező videóját tegye közzé (egy eszkortlány Twitter-oldalának alapos áttanulmányozása után), amelyen többek közt bizonyítja a Szergej Eduardovics Prihogyko orosz miniszterelnök-helyettes és Oleg Vlagyimirovics Gyeripaszka közti kapcsolatot. Utóbbi már újvonalas oligarcha (tehát nem a Jelcin-éra „üzletembere”), Putyin egyik legközelebbi bizalmasa, aki állítása szerint igyekszik távol tartani magát a politikától. A Prihogyko és Gyeripaszka közti kapcsolat annyiban biztosan túlmutat az orosz politikán, hogy az oligarcha üzleti kapcsolatban áll Donald Trump volt kampánymenedzserével, Paul Manaforttal, aki ellen azóta pénzmosás miatt vádat is emeltek…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.