2018. április 13., péntek

ELJÖTT A HIÉNÁK KORA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.04.13.


Gyászolok én is, mint mindenki más, aki reménykedett a változásban. Nem vártam csodát (szerintem a többség nem várt ilyesmit), csak reményt, hogy meg lehet törni a kiteljesedőben lévő diktatúrát, meg lehet gátolni a teljes kiépülését egy olyan rendszernek, amilyenre talán még nem volt példa Magyarországon. Nem a kormányváltásban bíztam – azt legfeljebb csak reméltem csendesen -, de abban igen, hogy nem lesz többségük, nem lesz kétharmaduk.

A remény elveszett és ez fájdalmasabb, megrázóbb, mint bármi más. Ahogy sokan mások, én sem hiszem el, hogy valóban ez volt az ország döntése. Nem hiszem el, hogy nem csaltak. Véleményem szerint csaltak, mert nem volt más választásuk, egyszerűen nem bukhatták a teljhatalmat. Az informatikai rendszer anomáliáit mindenki tapasztalhatta. Aki nem hisz a csodákban – én nem hiszek – az minimum gyanakszik. És meg is van minden okom a gyanakvásra. Amelyik kormány egészében és tagonként is nyolc éve szemrebbenés nélkül hazudik bele az arcunkba, az miért éppen a választással kapcsolatban ne hazudna? Hiszen az eredményen az életük múlik, azért futottak és futnak most is. Ha választani kell, hogy csalnak, vagy börtönbe mennek, ugyan mit fognak választani? Na ugye.

De mindentől függetlenül ez van és kötve hiszem, hogy ezen lehetséges változtatni. Ki vizsgálná ki, ki tenne feljelentést, ki hozna döntést? A fideszes rendőrség, a fideszes ügyészség, a fideszes bíróságok valamelyike? Ezt a rendszert választással megdönteni már nem lehet. Nem engedhetik meg maguknak. És abban, hogy ennyire csak az ő akaratukon múlhasson minden, hogy a választópolgárok akarata ne érvényesülhessen, de még csak a választás tisztasága se lehessen kétségtelen, az ellenzéki pártok szorgos munkája, vagy éppen szorgos semmittevése is nagyon kellett.

Ugyanis nem az történt, hogy a társadalom döntő többsége el akarta ezeket zavarni. Nem. A társadalom jókora hányada azt akarja, hogy maradjon a Fidesz. És pont az a réteg ragaszkodik foggal-körömmel ezekhez, amelyik réteget pontosan ez a maffiakormány tartja nyomorban, tudatlanságban, kiszolgáltatottságban. Nem véletlenül, nem azért, mert ennyire amatőrök. Nem. Nagyon is tudatosan. A tájékozatlan, a napi életbenmaradásért küzdő, a közmunkától és a fideszes polgármestertől függő ember nem lát többet, mint ami körülveszi. A köztévét nézi, mert csak az jut el hozzá. Vagy az sem. A megyei lapokat olvassa, mert csak az jut el hozzá. Vagy az sem. De a választás előtt a kiló krumpli, az üveg étolaj, a párezer forint eljut hozzá. És azt a Fidesz adja, mert a Fidesz figyel rá, törődik vele. Ezért a Fideszre kell szavazni. És a Fidesz megvédi őt és családját a gyilkosoktól, erőszaktevőktől, akiket nevezhetünk migránsnak, sorosgyörgynek, piréznek vagy bárminek, de a tudatlanság mindig együtt jár a félelemmel és a kiszolgáltatottsággal. Ha a Fidesz azzal kampányolt volna, hogy a villámlás isten büntetése, de ők meg tudják védeni ezeket az embereket a villámcsapástól, akkor is rájuk szavaztak volna, mert azt is elhitték volna.

A Fidesznek elemi érdeke, hogy ez a réteg továbbra is nyomorban és tudatlanságban maradjon, sőt, szélesíteni kell ezt a tábort.

Az ellenzéki pártok feladata éppen az lenne, hogy csökkentsék a tudatlanságot és kiszolgáltatottságot, hogy megpróbálják ellensúlyozni a tájékozatlanságot, hogy érthető, emészthető módon megfogalmazott programot hirdessenek a leszakított régiókban élőknek. Ezt nem lehet megtenni sajtótájékoztatókon, mert az ezekhez az emberekhez nem jut el, de ha eljutna, akkor sem értenék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése