2018. május 30., szerda

A HÁTIZSÁKOS UTAZÁS KESERVEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.05.30.


Általában amikor a hátizsákos utazókról (angolul backpackers) olvas az ember, akkor az életmód pozitív oldalával találkozik. Kétségtelenül izgalmas dolog nekivágni a nagyvilágnak, vadul szelfizni gyönyörű helyeken, rengeteg ismeretséget kötni. Csakhogy mindennek van árnyoldala is, néha egészen sötét sarkokkal. Ma ez utóbbiakról lesz szó. Nem azért, mintha bárkit le szeretnék beszélni az ilyen kalandozásról, inkább azért, hogy senki ne vágjon bele felelőtlenül.
Pénz

Nyilván aki hátizsákkal vág neki a nagyvilágnak alighanem anyagi megfontolásokból tesz így és ezzel nincs semmi baj. Ám egy dolog ezt elképzelni, és egy másik átélni a mindennapokban. Néha persze kicsit ki lehet rúgni a hámból, ám alapvetően azért nagyon szoros költségvetéshez kell alkalmazkodni.

Mindezt abban a reményben, hogy az ember kicsit tovább és messzebb utazhasson. Matt (akinek tapasztalatain részben ez a poszt is alapul) például arról ír, hogy amikor vissza kellett vinnie egy autót a repülőtérre, onnan vissza a városba inkább stoppolt, minthogy kifizesse a 10 dollárnyi buszjegyet.

Hasonló tapasztalatai vannak egy másik Mattnek is, aki szerint komoly dilemma mondjuk Spanyolországban, hogy ha az ember egyszer már elutazott oda, biztosan nem akarja-e megkóstolni a (nem túl olcsó) paellát? Vagy ha Japánba megy, akkor ne egyen sushit? Vagy az Alpokban ne síeljen a sílift horrorisztikus árai miatt? Márpedig ezek olyan kérdések, amiket időről időre fel kell tennie minden hátizsákos utazónak.

Szállás

Ha az ember hosszú ideig van úton, akkor nem nagyon engedheti meg magának egy szálloda (vagy akár egy motel) luxusát. A logikus megoldás ilyenkor egy hostel.

A hostelek szuper helyek arra, hogy az ember más, hasonló utazókkal találkozzon, és általában nincs is velük (a maguk kategóriájában) semmi baj – leszámítva, hogy az éjszakát mégiscsak 3, 4, 8 (vagy még több) ember társaságában vagyunk kénytelenek eltölteni. Akik között lesz, aki horkol, nem tud (vagy akar) aludni, az ágy kényelmetlen…

Ráadásul ilyen helyeken esélyed sincs nem ismerkedni, hiszen össze vagy zárva egy csomó emberrel. Ami persze nem rossz, kivéve, ha éppen nincs kedved órákat dumálni.

Ha már ismerkedés: egy gyors bekezdés erejéig érdemes megemlékezni azokról is, akik egészen közeli kapcsolatba kerülnek egymással egy (vagy több) éjszakára, ami lássuk be, nem feltétlenül kellene, hogy a szoba többi lakójára tartozzon. Pedig előfordul, hogy egy-egy szoba nem csak a horkolástól zajos.

Ha már a szállásnál tartunk, nem lehet kihagyni a konyha kérdését, annál inkább, mert ugyan mindenhol ki van írva, hogy rakj rendet magad után, ezt nem mindenki teszi meg, abból kiindulva, hogy más majd úgyis elmosogat.

És tényleg, de azért elég utálatos dolog mások mosatlanjai között turkálni és összedobni magadnak valami kaját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.