2018. május 7., hétfő

MI LESZ, HA ELMEGY MELLETTÜNK A VILÁG?

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2018.05.02.


Tölgyessy Péter nagy visszhangot keltő előadást tartott az április 8-i választásokat követően az Eötvös Csoport rendezvényén. Egy alapos összefoglalót itt olvashatnak róla, de aki rá tud szánni két órát, itt meg is hallgathatja. A visszhang elég vegyes volt. Miközben az elemzés alaposságát elismerték – legfeljebb némi baloldal-elleni elfogultságot véltek felfedezni benne -, a reakciók az előremutatást, a bíztatást hiányolták. Pedig volt:

"Apály idején is élni kell, mert nem mindegy, milyen állapotban talál minket a dagály. … A dagállyal ki lehet lépni a pocsolyából."

Az apály-dagály hasonlat az előadó franciaországi élményéből táplálkozott, amikor apály idején a tengerpartra érve csak sarat, iszapba ragadt csónakokat látott. Majd megjött a dagály, eltakarta a sarat, a csónakokat felemelte, azok vidáman úsztak a vízen.

Lényegében arról szólt a metafora, hogy a korábban mintának tekintett liberális demokrácián alapuló szociális piacgazdaság túljutott a csúcspontján – mostanra leült a sárba –, és ennek hatásai jelennek meg a populizmus térhódításában. De jön majd a dagály, egy olyan új formáció, ami ismét lendületet ad a szabadságnak, és nekünk készen kell állnunk, hogy a hullámokat meglovagoljuk, ne pedig elsodorjanak minket. (Ez már az én interpretációm.) Ezt a jövőképet ítélték vékonykának nagyon sokan.

Én pedig megijedtem. Mi van, ha már jön is az a dagály és mi nem készültünk fel rá? Ha Magyarország – mint annyiszor a történelem folyamán – saját belső ellentéteivel küzdve megint lemarad a történelem árjáról és megint csak alaposan lemaradva jövünk rá, hogy a világ elment mellettünk és mi kezdhetünk az utolérésén gondolkodni?

Miközben mi a saját százéves háborúnk újabb és újabb csatáit vívjuk, a világban a szokásos módon technológiai változások zajlanak és – szintén szokásos módon – ezek elkezdték átalakítani az emberek együttélési módját is. Persze, az internetről és az arra alapuló alkalmazásokról beszélek. Lehetnek Orbán Viktornak nagyívű víziói a nemzetállamok korának visszatértéről, az idő nem ennek dolgozik.

Ha én a világ bármely pontján megjelent művet pár kattintással megrendelhetek, kifizethetek és letölthetek a saját gépemre, akkor világpolgárrá válok. Bárki bármit állít bármiről, jogom és lehetőségem van az állítást ellenőrizni, a dologról szóló véleményeket, megfontolásokat összegyűjteni, magamnak átgondolni és kialakítani saját álláspontomat. Nem kell véleményvezérekhez, megmondó emberekhez igazodnom. Bármilyen szükséges ismeretnek utána tudok nézni a neten, sőt bármilyen terméket is meg tudok rendelni, nem szorulok a helyi piac kínálatára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.