2018. május 30., szerda

SZÉP ÚJ VILÁG - HA ÚGY TARTJA KEDVÜK, BÁRMILYEN TÜNTETÉST BETILTHATNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2018.05.30.Az alaptörvény módosítása még súlyosabb következményekkel járhat, mint az úgynevezett „Stop Soros”. 

Barbár, az európai normáktól idegen szabályozás – így minősítette Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa a kormány kedden benyújtott javaslatát, amely fideszes szóhasználatban a Stop Soros nevet viseli.

A magyarok biztonságban akarnak élni, éppen ezért elvárják és támogatják, hogy a kormány további intézkedéseket hozzon Magyarország biztonsága és az illegális migráció szervezésének megakadályozása érdekében. Ezt a célt szolgálja a Stop Soros törvénycsomag is, amely megerősíti az ország védelmét és újabb akadályt görget az elé, hogy Magyarországból is bevándorlóország legyen. Nekünk Magyarország az első!” – áll a javaslat indoklásában.

A parlament honlapján közzétett szöveg megfelel annak, amit előzőleg Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára mondott: elzárással, minősített esetben pedig szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki segíti az „illegális bevándorlást”.

A javaslat tele van nehezen értelmezhető, homályos, pongyola fogalmakkal – hangsúlyozta Zádori Zsolt. A Magyar Helsinki Bizottság munkatársa szerint nagy kérdés, hogy a jogszabályt, ha ebben a formában elfogadja az Országgyűlés, milyen módon alkalmazzák majd. Elmondása szerint ez már a harmadik változat, ami sok tekintetben nem is hasonlít az első kettőre.

Kimaradt belőle a szervezetek kötelező regisztrációjára vonatkozó előírás, vagy az anyagi ellehetetlenítésre irányuló passzus. Helyette viszont jól látszik, hogy a büntetőjog eszközét akarják használni az emberi jogok védelmezőivel szemben – állapította meg Zádori. Példátlan az Európai Unióban, hogy a jogi és humanitárius segítségnyújtást elzárással vagy börtönnel fenyegetik – tette hozzá. A javaslat csak arra alkalmas, hogy hiteltelenítse a jogvédő szervezeteket, megfélemlítse munkatársaikat.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményben is tiltakozott. A szervezet szerint a javaslat szándéka visszahozni a félelem évtizedek óta nem tapasztalt légkörét. Ezen a törvény részleteinek finomítgatása sem segíthet, a javaslatot nem szabad megszavazni. Aki ilyen törvényt szavaz meg, az világos üzenetet küld: a rászorulókat segítőket inkább börtönbe küldi, mintsem a kritikájukat meghallgatná.

Menedékjogot kérni alapvető emberi jog, nem bűncselekmény. Akit háború, kínzás, bántalmazás fenyeget, az védelemre jogosult a nemzetközi, uniós és a magyar jog alapján is. Ha egy menedékkérőnek valaki jogi segítséget vagy tájékoztatást nyújt, és ezért megbüntetik, azzal a tisztességes eljáráshoz való jogot is kiüresítik – fogalmaz a közlemény...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése