2018. augusztus 13., hétfő

MI JÖN DEMJÁN UTÁN? - BESZÉLGETÉS DÁVID FERENCCEL, A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK TÁVOZÓBAN LEVŐ FŐTITKÁRÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: NAGY N. PÉTER
2018.08.10.


A nemrég elhunyt Demján Sándor kiemelkedő vállalkozói képességével óriási vagyont hozott létre. A West Endtől a Művészetek Palotájáig tekintve jól látható, mit teremtett. De öröksége ennél sokkal gazdagabb. Utódainak tovább kell vinniük például egy szervezetet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét, amelynek különleges rangot adott. Tette ezt úgy, hogy magát a szakmát, a vállalkozói világot, annak kultúráját nem övezi nagy megbecsülés az országban. Demján munkáját, alapítványait, karitatív és kulturális elkötelezettségét annál inkább. Ő maga úgy tartotta, hogy ahol a politika kezdődik, az erkölcs véget ér. Egyik legközelebbi munkatársát, Dávid Ferencet kérdeztük Demjánról és arról, mi jöhet utána. (A cikk elkészülte után jelentették be, hogy Dávid Ferenc közös megegyezéssel távozik posztjáról. Az okokról kérdeztük, de egyelőre nem nyilatkozik – A szerk.)

Nem mindenki tudja, hogy jórészt Demján Sándor adományából létesült a Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor. Ahogy az is csak csendes hullámokat vert, hogy ő volt az, aki az elsők között tiltakozott, adománya visszavételét helyezte kilátásba 2012-ben, amikor felmerült a szobor elszállításának terve. Nemrég Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy a Jászai Mari téren látnák jó helyen a szobrot. Demján Sándor sajnos már nem tud tiltakozni, hiszen március 26-án meghalt. A szobor – rengeteg más mellett – azt is jelképezi, mennyi komoly ügy mögött állt ő, ezért mi mindent kell most nélküle újragondolni. Ön mint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének távozóban lévő főtitkára, az utóbbi tizenkét évben a szervezet örökös elnöke, Demján Sándor legközelebbi munkatársai közé tartozott, de történetesen a szobor sorsáról Ön sem tud mindent. Demjánról annál többet.

– A legtöbb közéleti szerepével nem kereste feltétlenül a nyilvánosságot. Már sok-sok éve együtt dolgoztunk, amikor például én is abból a bizonyos 2012-es levélből tudtam meg, hogy komoly pénzzel és szervezőerővel áll a Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobor mögött. Már korábban átéltem, mennyire személyes ügye volt a forradalom, hiszen éppen akkor mutatták be a Szabadság, szerelem című ötvenhatos filmet, amikor 2006-ban idekerültem a VOSZ-hoz. Ennek az egyik szponzora Andy Vajna volt, de a főszponzora Demján Sándor. Így jutottam el én is a díszbemutatóra. Akkor még nem tudhattam, mennyire ritkán látni olyan büszkének, mint ott volt.

A szobrot 1996-ban állították fel – mivel addigra már kiderült, hogy sem az Antall-, sem a Horn-kormánynak nem jutott eszébe ezt megtenni –, magánerőből, elsősorban Demján Sándor jóvoltából. Nap mint nap eljövök Nagy Imre szobra mellett munkába jövet... Hiba lenne elmozdítani a helyéről. Máshonnan nem tudna a Parlamentre nézni, amely tekintet pedig a szobor lelkéhez tartozik. Ha pedig, mint tervezik, a Jászai Mari térre vinnék, történetesen az MSZMP Központi Bizottságának egykori székházához, ezzel még egy külön üzenetet is küldenének. Szerintem nem helytállót. Erkölcsileg a szememben az ügy nem bonyolult, sokkal inkább az lehet jogilag, de ezt a részét nem ismerem jól. Feltehetően Demján Sándor özvegyének, szinte a teljes felnőtt életében társának – és bizonyára a többi adományozónak – van lehetősége jogilag is releváns állásfoglalásra. Biztató, hogy nemrég a miniszterelnök elkötelezte magát Nagy Imre történelmi személyiségének értékei mellett.

Ahol a politika kezdődik, ott az erkölcs véget ér, mondta többször Demján Sándor. Önöknek – neki és a VOSZ-nak – ennél azért hosszú távon összetettebb volt a kapcsolatuk azzal a világgal. 1999-ben, az első Orbán-kormány idején Demján még történelmi jelentőségű tíz évet remélt az országnak.

– Én akkor még nem voltam itt, de azért figyeltem... Ezért tudom, hogy 2002-ben valósult meg a VOSZ egyik legsikeresebb vállalkozása, a Széchenyi-kártya bevezetése. Egészében: biztató állapotok uralkodtak. Kevéssel később, egy új politikai ciklusban, 2003-ban indította el a Príma Primissima-díj rendezvényt, illetve a megyei Prímákat, amelyek a vállalkozói világ számára legalább annyira fontosak, mint a fődíjak. És nagy optimizmust sugároztak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.