2018. augusztus 13., hétfő

EGYEDÜL VAGY KONZORCIUMBAN 92 MILLIÁRD ÉRTÉKŰ KÖZBESZERZÉST NYERTEK A MÉSZÁROS LŐRINCHEZ KÖTHETŐ CÉGEKJÚLIUSBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.08.13.


Mészáros Lőrincék családi vállalkozásai nyerték a legtöbb közbeszerzést júliusban, de üzlettársa, Szíjj László cégének is jutott 66 milliárd forint értékű megbízás. Legfrissebb beszámolónk a nemzeti tőkésosztály tenderbajnokságáról.

Idén is figyelemmel követjük a nyilvános közzétételekből, hogy mennyi és milyen közbeszerzést nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó, illetve vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik. Ahogy tavaly, most is kigyűjtjük a Közbeszerzési Értesítőből, hogy tíz kormányközelinek mondott vállalkozó/vállalkozás mekkora értékű állami megbízást kap.

Az általunk monitorozott vállalkozások közül 2017-ben Mészáros Lőrinc egyik üzlettársa, Szíjj László cégei nyerték a legtöbb közbeszerzést. 2018 első félévében pedig Mészáros Lőrinc, Szíjj László és kettejük közös üzlettársa, Varga Károly cégei nyerték el a legtöbb állami megbízást.

A NER kedvenc cégei a nyári forróságban sem pihentek, sorra húzták be a tendereket júliusban is.

1, Mészáros Lőrinc

A volt felcsúti polgármester és családjának vállalatbirodalma változatos munkákat nyert múlt hónapban. A Mészáros és Mészáros Kft. gázvezetékeket cserél 4,4 milliárdért, árvízvédelmi munkákat végez 1,3 milliárdért, vízrendszer-rehabilitációt 1,5 milliárdért, és belvízrendszer-rekonstrukciót 900 millió forintért. A Mediaworks 42 millióért teszi közzé a Fehérvár Médiacentrum hirdetéseit, a Mészáros-gyerekek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. pedig a WHB-val közösen 1,9 milliárdért végzi a majki kamalduli remeteség felújításának második ütemét.

Az igazi nagy pénz azonban a vasútban van: az R-Kord Kft. az i-Cell Mobilsoft Zrt.-vel közösen 58,8 milliárdért végzi a “GSM-R rendszer 2. ütem tervezési és kivitelezési munkáit”, és Mészáros vejének cégével, a Vasútvill Kft.-vel közösen 23 milliárd forintért dolgozik a Szabadbattyán-Balatonfüred közötti vonalszakaszon.
2, Szíjj László

Mészáros Lőrinc üzlettársának fő cége, a Duna Aszfalt Kft. az M44 gyorsforgalmi út Lakitelek és Tiszakürt közötti szakaszát 50 milliárdért építi, egy szegedi járdát/bicikliutat 141 millióért, továbbá 297 millióért újítja fel a szolnoki Zagyva-hidat, és 269 millióért végez ivóvízminőség-javítási munkákat Bács-kiskun megyében. Emellett a Colas Út Zrt.-vel és az Aqua-Generál Kft.-vel közösen egy 15 milliárd forint értékű keretmegállapodást kötött a szolnoki önkormányzattal a város közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésére, vagyis utak, terek, járdák és bicikliutak építésére/felújítására.
3, WHB

Ahogy fentebb már írtuk, a Paár Attila tulajdonában lévő győri építővállalat a Mészáros-gyerekek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közösen 1,9 milliárdért végzi a majki kamalduli remeteség felújításának második ütemét, továbbá a Dél-Konstrukt Zrt-vel közösen 12 milliárd forintért épít uszodát Szegeden.

4, ZÁÉV

A zalaegerszegi építőcég 439 millió forinttal drágábban építi Pécsen a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, továbbá 1,4 milliárdért bővít egy katolikus iskolát Sárváron, és 804 millióért fejleszti a zalaegerszegi kórházat.

5, Balásy Gyula

A kormányzati reklámkampányokat 2016 óta levezénylő cégek, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. 259 millió forintért végeznek kommunikációs feladatokat a korrupt állami alkalmazottak ellen nyomozó Nemzeti Védelmi Szolgálatnak, és 40 millióért reklámozzák a Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző Hálózatot.
6, Valton

A kormány kedvenc biztonsági cége 37 millióért őrzi a városligeti műjégpályát a a 2018/2019 és a 2019/2020-as korcsolyaszezon idején.

7, senki többet

Csetényi Csaba, Kuna Tibor, Varga Károly vállalkozásai és a Market nem nyert közbeszerzést júliusban. Csetényi és Kuna cégei valószínűleg már soha nem is fognak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.