2018. augusztus 13., hétfő

AZ MLSZ PONTOZTA, KI MENNYIT TESZ A FUTBALL JÖVÖJÉÉRT

INDEX
Szerző: JÁVOR BENCE
2018.08.13.


Az MLSZ egyéves előkészítés után idén bevetette a csodafegyvert, a minőségi utánpótlás-nevelés új ösztönzőjének szánt produktivitási rendszert. Az új rendszer egyik legnagyobb ajándéka a hozzá tartozó nyilvános adatbázis, amiből elég jól körvonalazódik az egyes kluboknál folyó nevelőmunka eredménye.

PÉLDÁUL HOGY TÁLLAI ANDRÁS VOLT NAV-ELNÖK MEZŐKÖVESDJE AZ EDDIG MEGÍTÉLT MINTEGY 3,7 MILLIÁRD FORINTNYI TAO-TÁMOGATÁSSAL SZEMBEN MINDÖSSZESEN CSIRMAZ ISTVÁN KINEVELÉSÉT TUDTA EDDIG FELMUTATNI.

A most 23 éves középpályás ráadásul már 17 is elmúlt, amikor a tao-pénzek dübörögve megérkeztek Kövesdre. A jelenleg Szolnokon játszó stabil NB II.-es Csirmaznak pályafutása során két meccsen másfél félidő jutott az élvonalban.

De Szeszták Miklós szintén agyonfejlesztett Kisvárdájáról sem került ki ennél több tehetség eddig, ott a 19 éves ukrán Hrihorij Zanko (Zanko Hryhoriy) gyűjtött tavaly ősszel pontokat tíz NB II.-es meccsen, mielőtt leküldték a Cigándhoz.

Az adatok azért tudhatók ilyen részletességgel, mert

AZ ÚJ RENDSZER LÉNYEGE, HOGY A LABDARÚGÓ SZEREPLÉSE UTÁN AZ ADOTT JÁTÉKOS VALAMENNYI KORÁBBI NEVELŐEGYESÜLETE TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜL, SZEMBEN A KORÁBBI SZISZTÉMÁVAL, AMIKOR CSAK AZ A CSAPAT KAPOTT PÉNZT, AHOL A FIATAL ÉPPEN JÁTSZOTT, AKÁR OTT NEVELKEDETT, AKÁR MÁSHOL.


A játékosok a magyar bajnokságban, a rendszer által elfogadott európai bajnokságokban, a nemzetközi versenysorozatokban, illetve a válogatottakban szerzett játékperceikkel gyűjthetnek pontokat a nevelőegyesületeiknek, azaz minden olyan klubnak, ahol 19 éves korukig játszottak, abban az arányban, amennyi időt az egyes kluboknál töltöttek.

A játékpercekért kapott pontok számát a versenysorozat szintje és a játékos életkora is befolyásolja, illetve extra pont jár a saját nevelésű játékosok szerepeltetéséért is. A rendszer csak azokat a játékosokat veszi figyelembe, akik 2007. január 1. után töltötték be a 19. évüket, a magyar bajnokságban pedig csak 25 éves korig ér pontot a szereplés, míg a külföldi bajnokságok játékosaira, illetve a nagyválogatott szereplésekre ez a korlátozás nem vonatkozik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.