2018. szeptember 4., kedd

A MAGYARORSZÁGON LÉTEZŐ LEGMAGASABB INTELLIGENCIA KIVÁLASZTOTTA A LÉTEZŐ LEGJOBB TÁRSASJÁTÉKOT

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2018.09.04.


Közel száz magyar IQ-bajnok egy álló napon át játszott az itthon megjelent társasjátékokkal, hogy kiderítse, melyik a legjobb. Na, vajon melyik?

Az Instant IQ teljesen olyan, mint a szőlőcukor, a hasonlóság oka pedig nem más, mint az azonosság maga.

A legintelligensebb magyarokat tömörítő szervezet, a Mensa HungarIQa 2018-as társasjátékversenyének augusztus 3-ra, a tanévkezdés délutánjára időzített díjkiosztó gáláján osztogatott csodaszer, az Instant IQ elfogyasztását követő felismerés pillanatnyi örömét rögvest követte a karcos kijózanódás, miszerint e ténymegállapításhoz elegendő az ízlelésre is kiterjedő tapasztalat. Amelynek birtokában az is nyilvánvaló, hogy a magamfajtákra jellemző csekély értelem szénhidrát-tunninggal sem lenne képes többre, mint hozni a populáció átlagát jellemző intelligenciakvócienst. (Ami jó ideje a 85 és 115 pont között szóró 100-as értéken stagnál a szakirodalom szerint.)

Haditudósítói ostobaságomnak tudtam be tehát, hogy bemerészkedtem egy olyan társaságba, ahol az egybegyűltek többsége valószínűsíthetően a népesség alig 2 százalékára jellemző, jelenleg 131 pontban megállapított álomhatár fölötti mentális képességgel rendelkezik. (Az 1946-ban Angliában alapított, jelenleg világszerte 150 ezer tagot számláló Mensa-egyesületekbe jelenleg az utóbbi ponthatár elérésével lehet belépni.) Önértékelésmet némileg helyreállította, hogy a bűvös 131-est korántsem csak a kiművelt, elitoktatásban részesült honfitársaink abszolválhatják, mivel az IQ-t ma már úgynevezett fluid tesztekkel mérik. Márpedig ezek – Bogdán Richárd, az idén 25 éves magyar Mensa elnöke szerint – a szókincsre is kiváncsi francia szintfelmérő kivételével a problémamegoldó és a logikai képességeket, nem pedig a lexikális ismeretanyag mennyiségét vizsgálják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.