2018. szeptember 15., szombat

EGÉSZ ŐSZRE KITILTOTTAK VOLNA MINDENKIT A SOMOGYI ÁLLAMI ERDŐKBŐL A VADÁSZOK MIATT, DE A NÉPI TILTAKOZÁS ÉS A SAJTÓ ÉRDEKLŐDÉSE MIATT VISSZAVONTÁK A TILALMAT

444
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2018.09.15.


"Azért írok Nektek, mert egy olyan jelenség kezd kialakulni itt Dél-Somogyban, ami nagyon sok itt élő ember életét befolyásolja."

Pár napja kétségbeesett levelet kaptam egy somogyi kistelepülésen élő férfitől, aki arról számolt be, hogy a megye erdeinek nagy részét birtokló állami erdészet, a Sefag Zrt. minden eddiginél drasztikusabb erdőlátogatási tilalmat rendelt el. A hozzá tartozó erdők nagy részéből szinte az egész őszi szezonra, vagyis szeptemberre és októberre is egész napra kitiltottak mindenkit, aki nem vadászni megy oda. Vagyis a köztulajdonú erdőkben nem szabad sem kirándulni, sem kutyát sétáltatni, sem gombászni, sem bogyókat, sem tűzifát gyűjteni.

Ez pedig alapjaiban változtatja meg a környékbeli kistelepülések lakosainak megszokott életmódját:

"Rengetegen járják itt az erdőt, főleg gombáznak, nagyon jó gombatermő vidékek vannak itt. A Nemzeti Park területein jómagam is sok túrát teszek, nagyjából ezért is költöztem vissza, és nem maradtam külföldön. (...) Ilyenkor szoktunk vargányát, őzlábat, stb. szedni, nagyjából minden környező falu lakosságának a fele."

Nem arról van szó, hogy az erdőjárás korlátozása önmagában elfogadhatatlan vagy szokatlan lenne, vagy hogy a vadászoknak ne lenne joguk a hobbijuk biztonságos űzéséhez, illetve az erdészetnek a bevételszerzéshez, csakhogy az ilyen drasztikus lezárás korábban nem volt gyakorlat errefelé:

"Szeptemberben ugyan csak 9-15 óráig lehetett az erdőn lenni, de hozzászoktunk. Most azonban szeptember 1-étől október 31-ig 0-24 órás erdőlátogatási tilalom van."

Olvasónktól - aki elég keserűen jegyezte meg, hogy "Jómagam sem tudok így a Nemzeti Park munkatársainak segíteni, mert nincs rá lehetőségem, tilos az erdőbe mennem, amit 2 éves korom óta csinálok, ahogy a felmenőim is tették" - azt is megtudtuk, hogy több helyen népi aláírásgyűjtés indult a nehezen megemészthető tiltás ellen.

A sztori ezután következő fejezete pontosan megmutatta egyfelől a nyilvánosság ma is meglévő erejét, másfelől a magyar kormányzat nehezen érthető hozzállását a sajtóhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.