2018. szeptember 15., szombat

FIDESZ KONTRA NÉPPÁRT: A SARGENTINI-JELENTÉS LEHET A "VÉG KEZDETE"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN, ZOLTAI ÁKOS
2018.09.15.


Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot - jelentette ki Manfred Weber. Az Európai Néppárt frakcióvezetője üzent Orbánék „kétharmados veresége” után.

Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló jelentés megszavazására az Európai Parlamentben – jelentette ki Manfred Weber, a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Le Soir című belga lapnak adott pénteki interjújában. Weber elmondta, azért szavazott igennel a Sargentini-jelentésre, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most "más szintre" kell emelni a párbeszédet. Noha Weber az interjúban nem szólt a Fidesz néppárti tagságáról, nyilatkozata üzenetértékű lehet két nappal Orbánék „kétharmados veresége” után. Az sem véletlen, hogy – mint arról írtunk – a kormányfő az atv-hu információ szerint maga is kétesélyesnek tartja, maradhatnak-e a néppártban.

Az Európai Néppártban (EPP) egyelőre ugyanakkor nincs szó a Fidesz tagságának felfüggesztésről vagy kizárásáról. Hivatalos vélemény szerint az EPP európai parlamenti döntése nem befolyásolja a kereszténydemokrata pártcsalád és a magyar párt kapcsolatait. A tagállamok állam- és kormányfői jövő csütörtökön Salzburgban tartanak nem hivatalos csúcstalálkozót, amely előtt hagyományosan összeülnek az EPP-hez tartozó vezetők. Információink szerint Orbán Viktor már jelezte részvételét a néppárti találkozón, amelynek a napirendjén még nem szerepel a Fidesz és az EPP kapcsolatainak a megvitatása, de ez megváltozhat. Ha Salzburgban el is indul a párbeszéd a következő lépésekről, a kereszténydemokrata pártcsaládban nem számítanak gyors döntésekre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.