2018. november 14., szerda

MAGYARORSZÁGON OKTATNI TALÁN, INTEGRÁLNI BIZTOSAN NEM LEHET FINN MÓDRA

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.11.14.


A hazai közoktatás állapotának a felmérésére, valamint annak megújítására vállalkozott oktatás-módszertani kutatási programjával a Magyar Tudományos Akadémia, noha ez szigorúan véve nem feladata. A kutatási programra az MTA összesen 800 millió forintnyi keretösszeget különített el, amelyre szakmódszertani kutatókból és gyakorló pedagógusokból álló kutatócsoportok pályázhattak. Az akadémiai program most érkezett félidejéhez, ebből az alkalomból a kutatócsoportok szakkonferencián adtak számot eddigi eredményeikről és további terveikről. 

Az MTA állásfoglalása szerint az ország oktatási költségvetését legalább az uniós átlaghoz kellene felzárkóztatni. Enélkül a közoktatás nem tud elég kiválóságot produkálni, ami akár azzal is fenyegethet, hogy a magyar tudományos életnek nem lesz megfelelő utánpótlása – nyitotta meg a Tudomány Ünnepére időzített keddi konferenciát az MTA elnöke, Lovász László matematikus.

A Lovász által 2016-ban kezdeményezett szakmódszertani kutatási programra olyan tudóscsoportok pályázhattak, akik tudományos bizonyítási eljárásokon, tudományos igényű kísérleteken alapuló fejlesztési programok kidolgozására vállalkoztak. Fontos kritérium volt, hogy a kutatók gyakorlati programot készítsenek, amelyet gyakorló pedagógusok tesztelnek élesben, valódi oktatási feltételek között. A kiválasztott kutatási programokat az Akadémia évente 200 millió forint pályázat keretösszegből támogatja négy éven keresztül.

A szakmódszertani programmal az MTA szeretné:
- támogatni a közoktatás fejlesztésének tudományos hátterét szolgáló kutatásokat,

- fejleszteni és tesztelni a kidolgozott komplex tanítási módszereket,

- nemzetközi rangra emelni a hazai tantárgy-pedagógiai kutatásokat,

- növelni a tantárgy-pedagógiai kutatások általános elismertségét,

- beindítani a szakmódszertani kutatók karrierjét, és

- együttműködésre buzdítani a kutatókat és a gyakorló pedagógusokat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.