2018. november 22., csütörtök

WEBER A GRUEVSZKI-ÜGY UTÁN SEM ÉRTI, VAGY NEM AKARJA ÉRTENI... - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY

2018.11.22.


- Ha Európának szerencséje van, jövőre nem Weber, hanem valaki rátermettebb politikus lesz a Bizottság elnöke 

- Kétséges, hogy mennyire volt jogszerű a Gruevszkinek adott magyar egyszeri belépési engedély, az viszont aligha vitatható, hogy a menedékügyben az Orbán-kormány politikai szempontok alapján hozta meg a páratlanul gyors döntést

- Salvini a fasizmust igyekszik visszaállítani Olaszországban, de ezért az EU is szégyellheti magát, ám lehet, hogy a mostani válság csitultával kedvezően alakul a földrész jövője, csak azt még meg kell érni

Kurier

Az európai kereszténydemokraták bizottsági elnökjelöltje a bukott macedón miniszterelnök befogadása után is kitart amellett, hogy a Fidesznek az Európai Néppártban a helye. Weber arra hivatkozik, hogy az alapjogokat senki sem szegheti meg, és hogy az EP már jogállami eljárást indított az Orbán-kormány ellen, függetlenül a kormánypárt színezetétől. A szociáldemokratáknak címzett oldalvágásként megjegyezte, hogy jó lenne, ha azok is követnék a példát, pl. Románia esetében, mivel ott több készülő jogszabály is elősegítené a korrupciót, miközben Bukarest veszi át januártól az EU soros elnöki tisztségét. Magyarországra visszatérve azonban azt hangoztatta, hogy a 7-es paragrafus párbeszédet is jelent és nem volna jó, ha Európa még megosztottabbá válna. De mint kifejtette, majd a jövő évi uniós választás megmutatja, mit akarnak az emberek: együttműködést, vagy netán önzést és nacionalizmust.

Ennél a pontnál megszólalt az osztrák kancellár, aki előzőleg Weberrel tárgyalt, és aki szintén azt emelte ki, hogy a közös szabályokat be kell tartani, legyen szó a jogállamról, a demokráciáról vagy éppen a költségvetésről. Kurz egyébként nem tart attól, hogy a következő Európai Parlamentben a jobboldali populisták adnák a legnagyobb erőt.

FT

Timothy Garton Ash úgy látja, hogy az európai válság eltakarja, ezért nem látni, hogy van más út is a kontinens számára. Az elemző, akik európai tudományokat oktat Oxfordban, onnan indul, hogy a francia elnök kitart becsvágyó terve mellett az erősebb EU érdekében. Igaz, nagy gondjai vannak odahaza, de a csapat egyre reálisabban érzékeli, hogy mit tud elérni. Ennek megfelelően már nem akarja kiterjeszteni az En Marche-t az egész földrészre, megelégszik a liberálisokkal létrehozandó frakcióval. Továbbá az uniópárti liberális kilátások javultak azáltal, hogy Weber lett a Néppárt bizottsági elnökjelöltje. A bajor politikus védhetetlen módon bent tartotta az új-tekintélyelvű Orbán Viktort a pártcsalád parlamenti csoportjában, bár igaz, hogy a Fidesz ellen szavazott a jogállami eljárás megindításakor. Ám egy bennfentes szerint ez ahelyett történt, hogy kirúgta volna a magyar vezetőt, vagyis nem az eltávolítás előkészületeként.

Azonban a politikusnak nincs kormányzati tapasztalata, hogy nehéz időkben vezesse a Bizottságot, így nagyobb az esélye, hogy a posztot dinamikusabb, rutinosabb valaki kapja meg. A németeknél az új kancellár, bárki legyen is az, várhatóan az eddiginél nagyobb támaszt kínál Macron számára. A lengyeleknél a PiS három éve próbál haladni a magyar úton, de az EU jobban védi a jogállamot, mint ahogyan azt Magyarországon tette. A magyar helyzettől eltérően Varsóban a jövő évi választásokon győzhet az ellenzék. Továbbá az óriási brit zűrzavar is hordoz reményt magában, mert ha új népszavazás lesz, akkor az ország nagy valószínűséggel marad a szervezetben. Látni kell persze, hogy az unió létveszélyben van, és csekély az esély, hogy a fent vázolt esélyek mind bejönnek. De a lengyel himnuszt némileg átírva: Európa addig nem veszett el, amíg élünk, merthogy mi lesz, az a személyes döntésünktől függ.

Deutsche Welle

Magyarország rekordidő alatt adta meg a befogadó nyilatkozatot a jogerősen elmarasztalt korábbi macedón miniszterelnöknek, pedig hónapok óta szinte lehetetlen menedéket kapni, hacsak, mint a mostani eset tanúsítja: valaki nem számít VIP-menekültnek. Mert különben már az is hetekbe telik, hogy egyáltalán be lehessen jutni a tranzitövezetbe. Ugyanakkor Trócsányi László utalt arra, hogy Gruevszki valószínűleg hamarosan máshová teszi át a székhelyét. Mindenesetre figyelembe véve, hogy a döntés milyen gyorsan született meg, az alapot valószínűleg kizárólag az szolgáltatta hozzá, amit a politikus mondott arról, milyen veszélyek fenyegették Macedóniában.

Közben egyértelművé vált, hogy a volt kormányfő a magyar belügyminiszter által kiállított egyszeri úti okmánnyal lépett be Röszkénél az országba. Független szakértők szerint azonban mind a beutazás, mind az utána következő szélsebes eljárás a törvényesség határán mozog. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól azt mondja, nem tudni, hogy Gruevszkinek volt-e joga ilyen papírhoz, tekintetbe véve a rá kimondott másodfokú ítéletet, valamint a szökést. Azon kívül a hatályos jog értelmében vissza kellett volna toloncolni Szerbiába. A szakértő szerint nem kétséges, hogy itt politikai döntésről van szó. A német zöldek szóvivője úgy nyilatkozott, hogy ez esetben egy EU-tagállam egy korábbi, tekintélyelvű kormányfő bűntársa lett, ám ez megengedhetetlen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.