2018. február 1., csütörtök

HEGEDŰS D. GÉZA: HIÁBA SÖPÖRTÉK EL AZ "URAKAT" 1945-BEN, A CSELÉDEK MARADTAK

HVG ONLINE - KULT
Szerző: HVG
2018.02.01.


A vagyonokat és a hatalmat harminc-negyven évenként újraosztják ugyan, de a függési rendszer megmarad – mondja legújabb filmszerepéről Hegedűs D. Géza, aki szerint a kiskirályok sorsa is az, hogy egyszer lejár az idejük.

Harminc kilót hízott Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című új filmjének kedvéért, de azt mondja, attól függetlenül, hogy nehéz volt leadni a felszedett súlyt, jó volt belebújni más ember bőrébe. A színész a sötét, zsarnoki alakokról azt mondja: mindannyian ismerünk ilyeneket.

„A modern kori magyar történelem tele van ezekkel a helyi kiskirályokkal. Bár a vagyonokat és a hatalmat harminc-negyven évenként újraosztják, a függési rendszer megmarad. Hiába söpörték el az „urakat” 1945-ben, a cselédek maradtak. Nincs ez másként most sem. Új földesurak vannak, vállalkozók, polgármesterek, de ebből a középkori, jobbágyi viszonyrendszerből nem tud kiszakadni az ország.”

A filmbeli helyzet valóban időtlen, de mégis világos, hogy a húszas évek Magyarországán vagyunk, két kataklizma közötti baljós békében.

A mészárszéket megvásárló német vállalkozó ipari méretű és gyorsaságú ölésről elejtett, lelkesült szavaiból nem nehéz a náci haláltáborokra gondolni. De nemcsak rájuk, hanem egy olyan új, véres és robotizált korra is, aminél még a középkorinak nevezett és bemutatott húszas évekbeli világ is emberibb, amihez azonban még egy Kodelka-félének sem fűlik a foga - mondja a szerepről a HVG-nek adott interjújában a színész.

Hegedűs D. Géza szerint szélsőségesen individuális korban élünk, eltávolodva, bezárkózva egy virtuális világba, ami azonban nagyon is torzít. "Ha kézbe vesszük az okostelefonunkat, azt hihetjük, hogy az emberi emlékezet legelső pillanatától a mostani pillanatig, egyszerre és egy időben, szinte bármilyen információt elérhetünk. Ezért aztán elbízzuk magunkat, és gyanútlanná válunk."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.