2018. március 5., hétfő

FELFORDULT ÉS KETTÉSZAKADT OLASZORSZÁG: HIÁBA DRUKKOLT ORBÁN BERLUSCONINAK

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2018.03.05.


Történelmi győzelmek születtek Olaszországban, de egyik diadal sem Orbán Viktor barátjának, Berlusconinak hullott az ölébe. Miután több győzelem született, nyilvánvaló: nincs igazi nyertes, ami óriási bizonytalanságot kelt. Az első nyilatkozatok ezért „nyugtató jellegűek”, és úgy tűnik, nem a legszélsőségesebb euroszkeptikusok alakítanak majd kormányt. Az ország kettészakadása viszont jól látszik a választási térképeken. 

Az olasz választásokat az idén a korábbiaktól eltérő módszerrel bonyolították le, így több győztest is lehetne hirdetni az egyelőre még nem is teljesen végleges eredmények alapján. Egyúttal ez is a legnagyobb baj: egyelőre úgy tűnik, nem lesz olyan erő, amely hosszú távon is életképes koalícióban, megfelelő parlamenti támogatással kormányozhatna a jövőben.

Túl sok a győztes


Éppen ezért számos részleges győztest lehet hirdetni: a listás szavazatokat a populista 5 Csillag Mozgalom nyerte, de a legtöbb mandátum – az egyéni körzetek miatt – feltehetően majd a jobbközép pártszövetségnek jut. Délután négykor a Corriere della Sera weboldala szerint 101:82-re vezetett az alsóházi „mandátumversenyben” a jobbközép koalíció, de ez csak töredéke az egyéni körzetekben megszerezhető helyeknek. A harmadik erő az alsóházban a balközép szövetség, amely mindössze 20 mandátumot szerzett.

Az Il Giornale szerint viszont az alsóházban a jobbközép 112:91-re vezetett az 5 Csillaggal szemben, a Demokrata Párt által vezetett balközép, az eddigi kormányzó erő pedig mindössze 28 mandátumot szerzett. A szenátusban 58:42 a jobbközép és az 5 Csillag aránya, a balközép itt 15 mandátumon állt délután négy környékén. Az 58 jobbközép szenátor már komoly erőt képvisel – az előzetes eredmények szerint is. (A La Repubblica szerint ugyanakkor a szenátusi arány: 48:39:11 – ez is mutatja, hogy az olasz választási rendszer nemcsak bonyolult, de még a híradások is ellentmondanak egymásnak, ráadásul a választások után fél nappal sem egyértelműek és megbízhatóak.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.