2018. április 5., csütörtök

MEGGYÓGYÍTANÁK AZ EGÉSZSÉGÜGYET - AZ ELLENZÉKI PÁRTOK SZINTE MINDENBE BELENYÚLNÁNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.04.05.


Azt egyre többen tapasztalhatják, hogy ha marad a jelenlegi kormányzat, akkor mi várható az egészségügy területén. Talán azzal summázható a dolog, hogy egyre inkább azoknak van esélye a megfelelő gyógyulásra, akiknek erre elegendő pénze van. Az ellenzéki pártok mindegyike változtatna ezen a helyzeten.

Öt év alatt nagyot nőtt azoknak a magyar lakosoknak az aránya, akik igénybe vesznek valamilyen magánorvosi szolgáltatást. Egy biztosító felmérése szerint már 2017-ben 57 százalék vallotta ezt. Ők különféle szakorvosi rendelőkben átlagosan 57 ezer forintot adtak ki egy év alatt. Egy konferencián az derült ki, hogy sokkal többen távoznak a magyar orvosok az állami ellátásból a magánba, mint ahányan elhagyják az országot. Míg korábban a járóbeteg-ellátásokat, a magánrendelőket fejlesztették, ma már a fekvőbeteg kapacitásokba fektetnek. A szakmában szinte bárkivel beszélgetve arról esik szó, hogy a kormányközeli vállalkozók erőteljesen beszálltak a magánorvosi bizniszbe.

Mindebből nem nehéz levonni azt a következtetést, hogy ha marad a jelenlegi kormányzat, akkor egyre inkább azoknak van esélyük a megfelelő gyógyulásra, akiknek erre elegendő pénzük van. Az egész rendszer érzékelhetően beteg, amit jelez például az is, hogy a daganatos betegek túlélési esélyei Magyarországon sokkal rosszabbak, mint máshol Európában, de akár Kelet-Közép-Európában. Elképesztő várólisták alakultak ki, műtétek csúsznak, egyre több gyógyszer hiányzik a patikákból.

Az ágazat rendbetétele egészen biztosan nem könnyű feladat, amit abból is világosan érzékeltünk, hogy tulajdonképpen az ellenzéki pártprogramokban sem találtunk tuti receptet. Többen ki is térnek arra, hogy először alaposan át kellene világítani a teljes szektort...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.