2018. április 5., csütörtök

EGY ANGLIAI BUSZGARÁZS MINDENNAPJAI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.04.05.


Nagyon élvezem, amikor egy beérkező írás olyan munkákat mutat be, melyekre általában nem gondol az ember. Pedig egy buszt nyilván mozgatni, takarítani kell a garázsban, és általában nem árt megtankolni sem. Márpedig ezek keményebb munkák, mint elsőre gondolná az ember. Péter mai írása ezt a világot mutatja be, méghozzá az angliai változatát. Jó utazást!

„Mivel két cégnél is voltam hosszabb-rövidebb (inkább rövidebb) pozícióban busz shunter, így tudok némileg átfogóbb képet adni erről a munkáról.

Első körben kinek is ajánlanám?

Akinek van BUSZ jogsija, de valamiért nem akar vagy nem tud busz cégnél buszozni. Mit értek ez alatt? Otthon buszt vezettél, de nem olyan jó az angolod, vagy elutasított a busz cég itt kint és várnod kell fél évet, de szeretnél depó közelben maradni és mondjuk nem akarsz gyári melót csinálni.

A fizetéstől nem fogsz elájulni. Egy buszgarázsban többféle pozíció van, amit „takarító cégen” keresztül elérhetsz. Cége illetve busz depó mérete válogatja, valahol az alábbi pozíciók összefonódnak.

Jellemzően a buszcégek költségcsökkentés miatt kiadják alcégeknek, így emiatt a fizetés, a takarító eszközök vagy a munkaerő száma nem mindig elégséges. Ugye a cég ott próbál meg spórolni, ahol csak tud!

Szóval lehetsz:

1, Buszokat parkoló (Shunter)

Ha a depónak saját telepe van, akkor egy „yard test” után kapsz engedélyt, hogy mozgasd a buszokat. Ha van buszjogsid, előnyben vagy, de akkor is kell a helyi teszt, hogy megnézzék, valóban biztonságosan tudod parkolni, mozgatni a buszt. Hülyeség, de ez van!

Ha nincs buszjogsid (de van autós), elvileg több idő egy picit, mert meg kell szokd a jármű méretét, illetve hogyan is vidd át a szűk buszmosón anélkül, hogy letörnéd a tükröt, vagy tönkretennéd a mosó szerkezetét.

Ha a depó olyan, hogy ki kell vinni a buszt az útra, akár csak pár méteres szakaszon is, kell a buszjogsi! Buszt akkor viszel ki az útra, ha a parkoló nem a depóban van, hanem mondjuk egy bérelt/saját részen kicsit távolabb.

Parkoláshoz (jellemzően tolatás, szépen megadott rendszer alapján) vagy használod a 6. érzéked (kiszállsz, hogy milyen messze vagy :D) vagy ha szerencséd van, akkor van tolatókamera a buszban és látod, hogy mi van mögötted. (Ha nincs szerencséd, akkor nem működik).

Ami még gyakori, hogy kapsz „banksman”-t, aki figyel helyetted és jelez, hogy merre kanyarogj vagy hol és mikor állj meg.

Shunterként sokat fogsz sétálni! Rengeteget! Heti 40-60 km-t simán (igaz, ez depófüggő). Így egy normálisabb lábbeli nem árt, vagy valami talpbetét, ha olcsót veszel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.