2018. április 11., szerda

PROXY-HÁLÓZAT A BALKÁNON - ÚGY TAROL AZ ELIOS A HATÁROKON TÚL IS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.04.11. 


A szerb törvények szerinti közérdekű adatigényléssel fordulnak helyi politikusok a vajdasági Ada polgármesteri hivatalához, hogy megtudják, valójában spóroltak-e és pontosan mennyit a Tiborcz kapcsán elhíresült Elios LED-lámpáin, vannak ugyanis fenntartásaik. A fogyasztói panaszok Szerbiában hasonlóak, mint Magyarországon: sötétebb van, mint volt, különösen a járdákon. A beruházás pedig, ha ez egyáltalán lehetséges, még átláthatatlanabb: itt nem kukacoskodik az OLAF.

Nem okoskodtunk rosszul, amikor az Elios keze alá dolgozó, baráti pályázgató cégek seregét bemutató cikkünkben a „segítő ajánlattevők” sorából kiemeltünk kettőt. A Simó/SMHV Kft. és az U Light Kft. tulajdonosai frontolnak az egykori Tiborcz-vállalatnak Szerbiában, az U Light pedig még Szlovákiában is. A technológiai sor végén Tiborcz István barátja és volt üzlettársa, Erdei Bálint áll.


Előzmények:

Kiterjedt céghálózat segítette az Elios diadalmenetét a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Korábbi cikkünkben bemutattuk az Elios összes magyarországi közbeszerzési győzelmét, átnéztük, hogy a pályázatokon mely cégek adtak be meghökkentően gyakran konkurens ajánlatot, melyek voltak konzorciumi partnerek, illetve ahol lehetett, azt is, kik váltak alvállalkozókká. Az ilyen-olyan szerepben ötnél többször felbukkanó vállalkozásokat bemutatva kiderül, szép számmal akad közöttük a Fideszhez kötődő gazdálkodó. Két céget közülük is kiemeltünk:

Simó Kft. (jelenleg SMHV): bár nem indult sokszor az Elios ellen, ez az a cég, amely ugyanabban a projektben ajánlattevőként és alvállalkozóként is részt vett (Mórahalmon). Kalocsán, Kecskeméten és Szolnokon is Elios-alvállalkozók voltak. A vállalat honlapján közzétett referenciák között felülreprezentáltak azok a városok, ahol az Elios nyerte a közvilágítási közbeszerzési pályázatot. A 22 városi munkából 20 volt eliosos projekt, ráadásul ezek zömét az OLAF is vizsgálta.

U Light Kft.: Az U Light és leányvállalata összesen hétszer tett ajánlatot az Elios Zrt. ellen. Mindegyik pályázatuk vesztett. Magyarországon nem voltak sem alvállalkozók, sem konzorciumi partnerek, elvihették viszont a NER szívcsakrája, Felcsút közvilágítási munkáit. Külföldön pedig üzlettárs lett a rettenthetetlen (hétszeres) vesztes versenytársból. Először a 24.hu írt a szlovákiai közös vállalatukról, majd a HVG nevesítette a cég egyik tulajdonosát a szerb Elios frontembereként.

Mi pedig mindjárt megmutatjuk, hogy a kapcsolat még ennél is szorosabb a baráti ajánlattevők és az Elios között. Például mert nem csak az U Light érintett, hanem, ahogy a Simó/SMHV is. Ráadásul, mint majd látjuk, az anyacég, a magyar Elios már jelen sincsen papíron a tulajdonosok között. Az ilyen helyzetek vetik fel a strómanságság gyanúját ott, ahol már levetették a politikai korrektség rabigáját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.