2018. április 25., szerda

A PITI CSALÁSOKAT NAGY DISZNŐSÁGOK KÖVETHETIK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.04.25.



Az Orbán-kormánynak immár papírja is van arról, hogy vétett a parlamenti választás tisztasága ellen, hiszen a Kúria határozata kimondta: Törvénysértő volt az ukrán-magyar határ mentén a kettős állampolgárok szervezett szállítása és szavazása. Ahogy az egy következmények nélküli országban már szinte elvárható, ennek az ítéletnek sem lesz semmi kézzelfogható következménye, hiszen az érintett szavazókörben nem rendelték el a voksolás megismétlését. Állítólag nincs elegendő bizonyíték a szavazás megismétlésének elrendeléséhez. Egy lépéssel tehát a Fidesz van beljebb, és nem az ellenzék. Valószínűleg nem kell bizonygatnunk, hogy ez egy aggasztó folyamat egyik első fokozata.

Egyre szürkébb zónában mozog az április 8-i választás tisztaságáról alkotott képünk. Még a kormány irányában igen erősen elkötelezett Nemzeti Választási Bizottság is kénytelen volt több alkalommal megbírságolni a kampányban a Fideszt, sőt a miniszterelnököt is, olyan durván tolták a kirívó szabálytalanságokat, de mint kiderült, ez is csak porhintés volt. Az NVB ugyanis ezzel is igyekezett elhitetni velünk, egyenlő mércével mérik a versengő pártokat, ugyanakkor számos körülmény arra utal, hogy a kormánypárt folyamatosan kivételezett helyzetben volt már a kampány időszakában, és közvetlenül utána is.

Azóta pedig csak rosszabb lett a helyzet. A Kúria ítélete ugyanis a törvényességbe vetett hitet nemhogy visszaadta volna, hanem további aggályokat vet fel a demokráciáért és jogállamiságért aggódó polgárokban. A döntés indoklásában ugyanis ezt írják: "A Kúria tehát egyetért az ellenzéki pártok beadványával abban, hogy a szavazásra történő szervezett szállítás, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is megvalósult, ami a választás tisztaságának megsértésére alkalmas cselekmény. Gyakorlati következménye viszont ennek a döntésnek nem nagyon lesz, mert a Kúria szerint kellő bizonyítottság hiányában a Fideszt nem lehet eltiltani a jogsértéstől, és a szavazás megismétlésének elrendeléséhez szintén nincs elég bizonyíték, az alapelvek sérelme pedig önmagában nem elég ehhez"...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.