2018. június 3., vasárnap

AZ OROSZOK MÁR AFRIKÁBAN VANNAK

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: KABAI DOMOKOS LAJOS

2018.06.03.


Nagy figyelmet aligha keltett, bár a Szíjjártó Washingtonra hangol című cikkemben is szerepelt a közlés: a közelmúltban Faustin-Archange Touadéraval, a Közép-afrikai Köztársaság államfőjével is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az afrikai vezető illusztris társaságban kapott helyet Putyin táncrendjében, amiből azt érzékelhette a megfigyelő, hogy miközben a magyar külügyminiszter Washingtonban házalt, Moszkva felé is irányt vettek az európai, az ázsiai és egyes afrikai vezetők. Koncentráljunk most az utóbbiakra!

Oroszország és a Közép-afrikai Köztársaság államfője május 23-án, Szentpéterváron találkozott legutóbb. Megbeszélésüknek az a Nemzetközi Gazdasági Fórum adott keretet, ahol ötezer üzletember és politikus – köztük Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, Vang Csi-san, a Kínai Népköztársaság elnökének helyettese, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezetője, Abe Sinzó japán miniszterelnök – vett részt. Ha a Putyin és Touadéra elnök találkozójáról kiadott hivatalos közlést nézzük, akkor abból a következők derülnek ki:

– Moszkva az elsők között ismerte el a francia gyarmatosítás alól véglegesen 1960-ban megszabadult országot.

– A belső hatalmi harcok közepette a Szovjetunió szakértők százaival segített fenntartani a franciák kivonulása után ellehetetlenült gazdaság működését. Szakemberek oroszországi és helyi képzésével nyújtott támogatást a helyi elit kialakításához. Elmondása szerint Touadérának magának is orosz tanárai voltak hazájában. (Az elnök a franciák által támogatott jelölttel szemben nagy többséggel lett államfő. Előtte a főváros egyetemének rektora volt. Az új helyzetben a franciák Gabonba és Maliba kezdtek áttelepülni – KDL)
– A magas szintű kapcsolatok olyannyira megélénkültek, hogy néhány hónappal ezelőtt már lezajlott egy – mint alább majd kiderül – igen fontos találkozó Szocsiban.
– Oroszország nemrégiben nehéz körülmények között juttatott el mobil kórházakat az afrikai ország leginkább ellátatlan területeire.
– Touadéra államfő a legfejlettebbek egyikeként jellemezte országát, ahol hatalmas üzleti lehetőségek rejlenek. Éppen ezért a gazdasági és a humanitárius kapcsolatok erősítését szorgalmazta.

A két héttel ezelőtti, hivatalosan közzétett beszédekben semmi nem szerepelt a Kreml afrikai, katonai céljairól. Viszont a RIA Novosztyi orosz hírügynökség június 1-jei háttérmagyarázata ezzel a hangzatos címmel jelent meg: Oroszország harc nélkül foglalja el Afrikát. Ebben a Közép-Afrikai Köztársaságbeli katonai térnyerés mellett a Kongói Demokratikus Köztársaságbeli szerepéről is szó van. Ez főként fegyverszállításokat és kiképzők biztosítását jelenti. A szerző megemlíti, hogy az Afrika keleti részén található Mozambik immár megnyitja kikötőit az orosz hadihajók előtt és zajlanak a fegyverszállítási megbeszélések. Szintén tárgyalások folynak a Vörös-tengeri kijáratnál lévő Dzsibutiba tervezett orosz bázis létesítéséről – amit egyelőre a repülőteret ellenőrző amerikaiak akadályoznak –, s persze haditechnikai eszközök, fegyverek adás-vételéről is szó van. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter két hete jelentette be, hogy orosz hadiipari cég nyerte el az ötven haditengerészeti csapásmérő helikopter szállítására kiírt egyiptomi tendert, s hogy légvédelmi rendszert is eladnak Kairónak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.