2018. június 30., szombat

ORBÁN NAGY AJÁNDÉKOT AD MERKELNEK KETTEJÜK TALÁLKOZÓJA ELŐTT - AMI NEM FOG TETSZENI PUTYINNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.06.29.


Röviddel azelőtt, hogy a berlini kancellária hivatalosan is bejelentette, jövő csütörtökön fogadja a magyar miniszterelnököt Angela Merkel, a magyarországi honvédelmi minisztérium szerződést írt alá az Airbus nevű német-francia repülőgépgyártó céggel 20 új, többfunkciós katonai helikopter vásárlásáról.

A 2 esemény egybecsengése miatt nehéz elvonatkoztatni a köztük lévő összefüggéstől. Egy katonaieszköz-beszerzéshez nyilvánvalóan a miniszterelnök hozzájárulása (illetve mint azt a 17 évvel ezelőtti Grippen-vásárlás mutatja, egyszemélyi döntése) kell. Orbán Viktor a szerződés aláíratásával azt demonstrálta, hogy kormánya

Európa mellett kötelezi el magát a hárompólusú (Washington-Moszkva-Brüsszel) geopolitikai játszmában.

A honvédelmi tárca hivatalosan azzal indokolta az H145M-es gépek beszerzését, hogy

a haderőfejlesztés terén régóta napirenden lévő és emellett elengedhetetlenül szükséges képességnövelő tényező a forgószárnyas, azaz a helikopterképesség megújítása. Ennek jegyében került sor a már hadrendben lévő eszközök nagyjavítására, azonban a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét. Első körben ezek pótlásáról döntött a tárca az új helikopterek beszerzésével.
Ebben csak az nem igaz, hogy a H145M-ek képesek lennének kiváltani a Mi8/17-családot. Az utóbbiak ugyanis a közepes szállító helikopterek közé tartoznak (30 katonát képesek a fedélzetükre venni), míg az újak könnyűek: csak 9-10 gyalogos szállítására alkalmasak.

Amiből az látszik, hogy a 20 H145M inkább katona- és biztonságpolitikai döntés, mint stratégiai: Orbán Moszkva és Washington között az európai céget választotta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.