2018. augusztus 25., szombat

MERKELNEK VAN EGY NEHEZEN VISSZAUTASÍTHATÓ AJÁNLATA ORBÁN SZÁMÁRA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: G.M.
2018.08.25.


Tíz hete maradt Orbán Viktornak, hogy eldöntse, milyen pártokkal együtt indul neki a Fidesz az EP-választásoknak. Az Európai Néppárt ugyanis november 8-án kiválasztja listavezetőjét, és annak személye meg fogja mutatni, az EPP hogyan áll Orbánhoz a következő öt évben. Sajtóhírek szerint Angela Merkel már kijátszotta a kártyáját: Manfred Webernél aligha kívánhat jobb szövetségest a magyar kormányfő. Kivéve ha átszerződik a feltörekvő populista mozgalmakhoz. Az árnyoldala annak is megvan.

Bár csak májusban választunk új Európai Parlamentet, a kampány két hét múlva, szeptember 6-án kezdődik. Ekkor startol el a strasbourgi testületet jelenleg uraló Néppárt (EPP) jelöltállítási folyamata, ahogy azt a Spiegel Online írja. A Fideszt és a német CDU/CSU pártszövetséget is soraiban tudó EPP listavezetőjét november 8-án választják ki.

Ebben a két hónapban dől tehát el, hogy Orbán Viktor és pártja marad-e a konzervatívok családjában, vagy egy új, populista mozgalom élére áll, amely a migráció kérdését fókuszba állítva az Európai Unió decentralizálását célozza meg.
Hogy megértsük, miért lesz sorsdöntő a november 8-át megelőző tíz hét, igyekeztünk pontokba szedni, miért fontos a listavezető személye, és milyen opciói vannak Orbán Viktornak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.