2018. augusztus 25., szombat

ITT A VÁCI OLAF-JELENTÉS AZ ELIOS-ÜGYRÓL: AZ UNIÓS VIZSGÁLAT EREDMÉNYE A BÍRÓSÁG SZERINT IS NYILVÁNOS

ÁTLÁTSZÓ / ELIOS-AKTÁK
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.08.25.


Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője beperelte az önkormányzatot, amit ezután a bíróság kötelezett az OLAF által küldött vizsgálati dokumentum kiadására. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) által készített jelentésből az derül ki, hogy a többi érintett településhez hasonlóan Vác esetében is felülről irányították a közvilágítás-korszerűsítési pályázatot, trükköztek a lámpák élettartamával, és ugyanaz az ember írta három cég árajánlatát.

2018. február közepén az Átlátszó az Elios-botrányban érintett összes településtől kikérte az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentését, ami összefoglalta, hogy hol milyen szabálytalanságokra bukkantak a brüsszeli ellenőrök.

A 28 érintett településől csupán nyolc küldte meg nekünk a rájuk vonatkozó OLAF-dokumentumokat, amelyekről márciusban cikksorozatban számoltunk be. Kilenc település – köztük Vác – semmit nem válaszolt a megkeresésünkre. Mi ennyiben hagytuk a dolgot, a helyiek azonban nem.

Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője február végén közadatigénylésben kérte ki az önkormányzattól az OLAF-levelét, és amikor nem kapta meg, pert indított érte. A bíróság június végén kötelezte a váci önkormányzatot, hogy küldje meg a dokumentumot a képviselőnek, és fizessen részére 95 ezer forint perköltséget.

Ferjancsics László a közelmúltban kapta meg az OLAF-levelet, ami nagyon súlyos megállapításokat tartalmaz.

Vác ugyanarra a KEOP-programra nyújtott be pályázatot, mint Kalocsa és Mezőhegyes, így nem túlzottan meglepő, hogy Vácon is ugyanazokat a dolgokat találta gyanúsnak az OLAF, mint a másik két településen.

1. Felülről irányították a pályázatot

2012. december 12-én tette közzé az uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv a KEOP-2012-5.5.5/A számú pályázatot energiacsökkentési beruházások finanszírozására.

A kedvezményezettek leghamarabb 2013. február 11-én, hétfőn nyújthatták be pályázataikat, és beérkezési sorrendben kaptak támogatást.

Három nappal korábban, 2013. február 8-án, pénteken az uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv módosította az egyik pályázati feltételt úgy, hogy a pályázók LED-lámpák esetében 50 ezer helyett 100 ezer óra élettartammal számolhattak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.