2018. augusztus 27., hétfő

"SÜRGŐSSÉGI MRI-RE UTALTAK BE, JÖVŐ FEBRUÁRRA KAPTAM IDŐPONTOT"

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2018.08.27.


Ha mindez nem lenne átlagos, horrorsztoriknak is nevezhetnénk azokat a történeteket, melyeket olvasóink osztottak meg velünk arról, mennyit kellett várakozniuk egy-egy szakrendelésre az állami ellátás keretében. Stroke-gyanús eset, sürgős MRI-re váró, vakbélgyanús beteg sem volt kivétel. Nem beszélve a rákgyanús betegekről, akik ugyanúgy kiállják az adott esetben több hónapos sort a szakorvosig. Nem csoda, hogy egyre többen választják a magánrendelést, sokszor nem önszántukból, hanem kényszerből.

"Márciusban kértem időpontot hasi ultrahangra, augusztusra kaptam. Azóta megműtöttek, így nincs rá szükségem. Valakinek kell?"

Van, akinek sikerül, de jellemzően nehezen őrzi meg az ember a humorát akkor, amikor több hónapos várakozással szembesül egy-egy szakorvosnál. Miután kollégánk jövő februárra tudott időpontot szerezni egyéves gyerekének a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájára (új betegnél az átlagos várakozási idő három hónap), kértük olvasóinkat, küldjék el saját történetüket. Záporoztak a visszajelzések. A várost vagy a kórházat sokszor nem is nevezték meg, de nyilvánvaló, hogy országos problémáról van szó. Azt csak néhány olvasó jelezte, hogy a jövő évre kapott időpontot. Egyikük júliusban kapott időbontot az ortopédiára jövő januárra, másikuk a pajzsmirigy-ambulanciára jut el jövő márciusban. Harmadik olvasónk a Honvédkórházba kért időpontot alvásproblémájának kivizsgálásához még májusban, januárban mehet is.

"Addig nyugodtan elaludhatok örökre" - jegyezte meg rezignáltan. Ha januárig nem is kell várniuk, nagyon sokan számoltak be többhavi várakozásról.

"Én másfél hónapot vártam kardiológiai vizsgálatra, egy hölgy mellettem a szeptemberi operációjához kért időpontot kardiológiai vizsgálatra, a nővérke ingatta a fejét, hogy jaj, hát az már nem fog menni."

Egy vidéki kórház gyermekkardiológiáján azt mondták márciusban, a szülő szeptemberben kérjen majd időpontot. A legkorábbi lehetséges időpont nem ismert. Egy másik eset:

A szomszéd bácsi mellkasröntgenre december 10-i időpontot kapott, június végén.

Van lista, amely nyilvános, és van, amelyik nem


A kórházi várólistákat nyomon lehet követni - a csökkenésével rendre büszkélkedik is a kormány, bár a számok azért ingadoznak, és egy térdprotézis műtétre még mindig három évet vár csaknem 100 ember -, a szakrendeléshez kellő előjegyzési listáról (betegfogadási listák) nem találtunk hasonlóan könnyen kezelhető országos adatbázist...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.