2018. augusztus 27., hétfő

GIGANTIKUS KÖZPONTI MÉDIAHOLDINGOT ÉPÍTENEK ORBÁN EMBEREI

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.08.27. 


Szeptembertől nagy változásokra lehet számítani a kormánypárt médiabirodalmában: a Fidesz belügyeit ismerők szerint hamarosan megszűnnek a párhuzamos tulajdonlások, a különböző kormányközeli emberek érdekeltségei beépülnek egy holdingba, és Liszkay Gábor Mediaworks elnök-vezérigazgató keze alatt kerülnek központi felügyelet alá. 

2015 őszétől kezdve az új fideszes médiabirodalom azért épült különböző cölöpökre, hogy ne fordulhasson elő az, ami a Simicskával való összeveszés után: amikor a tulajdonossal kialakult konfliktus miatt odalett a több mint két évtized alatt, sok milliárdból fölépített fideszes sajtó jórésze.

Az elmúlt három évben Matolcsy Ádám, Andy Vajna, Habony Árpád, Schmidt Mária és Heinrich Pecina is vásárolhatott médiacégeket, úgy, hogy a valódi irányítás a pártvezetéstől jött, de Orbán most mégis felszámolná a több lábon álló rendszert.

A holding létrehozásáról még egy hónapig tartó augusztusi szabadsága előtt döntött a miniszterelnök, Liszkay pedig július utolsó napján, tehát épp a Hír TV visszafoglalása előtt alapított céget Media Fundamentum Nonprofit Zrt. néven. A cég fő profilja a vagyonkezelés, jegyzett tőkéje pedig ötmillió forint. Ez a holding lesz a vezérlőpultja a központosuló kormányzati médiának.

Liszkay a legfontosabb pillanatban, a Simicska-ügy kirobbanásakor bizonyította lojalitását a miniszterelnöknek: a Nemzet-csoport alapító-vezetője 2015. február 6-án, húsz év után fordított hátat Simicska Lajosnak, és azonnal az új fideszes sajtóbirodalom szervezését kezdte irányítani. Lojális és tapasztalt szakember, nem meglepő, hogy Orbán rábízta a feladatot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.