2018. november 17., szombat

HÁROMSZÁZ MILLIÁRDNYI MÉSZÁROS VAGYON VÁLT LÁTHATÓVÁ

G7
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2018.11.17.


Lezárult az a még februárban bejelentett tőzsdei tranzakció, amely keretében Mészáros Lőrinc legfontosabb vállalkozásait (részben) a szintén hozzá köthető Opus Nyrt. részvényeire cserélte. Az ügyletnek a tőkepiaci hatása is jelentős, hiszen így a jövőben tőzsdei kisbefektetők is részesülhetnek az állami megrendelésekkel kitömött cégek sikeréből, még ha a haszon nagy része továbbra is Mészáros Lőrincet gazdagítja majd. (Feltéve, hogy a jövőben is ilyen sikeresek lesznek ezek a cégek.)

Van azonban emellett még egy fontos következménye ennek az átszervezésnek. A tranzakció során ugyanis olyan vállalatokat is felértékeltettek egy nagy tanácsadócéggel, amelyek értékét korábban csak nagyságrendileg lehetett megbecsülni. Ezzel a Mészáros-birodalom újabb elemei váltak forintban is kifejezhetővé.

Legutóbb májusban írtunk Mészáros Lőrinc és családja vagyonáról, amikor a korábbi felcsúti polgármester bejelentette, hogy ő (és felesége) a Konzum PE Magántőkealap kizárólagos tulajdonosa. Ezzel csendben elismerte, hogy dollármilliárdos. Akkor csak a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégekben meglévő részesedéseinek értékét tudtuk összesíteni, ám az is 280-300 milliárd forintra rúgott.

Azóta néhány tranzakció, de főleg a részvények árának esése miatt sokat apadt a tőzsdei Mészáros-vagyon. Az év elejéhez képest különösen az Opus szerepelt rosszul. (Az alábbi ábrán a két nagy Mészáros-cég együttes tőzsdei kapitalizációja látható – tehát hogy a részvények ára alapján a piac mennyire értékeli a két céget. A helyzet hamarosan egyszerűsödni fog, mivel a két cég a közeljövőben egyesülni fog.)..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.