2019. január 29., kedd

ÉLETVEZETÉSI TANÁCSOK KEZDŐ ANTIKAPITALISTÁKNAK 1. - NE DOBD KI, JAVÍTSD NEG!

MÉRCE
Szerző: SZABOLCSI GERGELY
2019.01.25.


Gyakori kérdés az irányunkban, hogy ha antikapitalistának valljuk magunkat, akkor miért veszünk részt a kapitalista társadalomban: miért vásárolunk okostelefont, miért dolgozunk. Ezek a kérdések persze elsősorban nem őszinte érdeklődésből születnek, sokkal inkább egyfajta ironikus provokáció áll mögöttük, pedig önmagában a kérdéskör olyan, ami a különböző baloldali közösségekben is a párbeszéd részét képezi.

Ilyenkor persze nem egymás felkérdezése a lényeg, hanem inkább annak megvitatása, hogy a kapitalizmusból történő kivonulás (pl. önfenntartó kommunák alapítása) helyes irány-e, vagy inkább fel kell vállalni azt, hogy a rendszeren belül a rendszer lebontásáért tevékenykedünk.

Utóbbi út bár kétségkívül könnyebbnek tűnik, de felveti azt, hogy létezhet-e etikus fogyasztás a kapitalizmus keretein belül. A kérdés különböző rétegei önmagukban túlmutatnak ennek a cikknek a keretein, ráadásul olyan mélyen gyökerezik a politikai és/vagy vallási meggyőződéseinkben a válasz, hogy a kifejtésre nem is mernék vállalkozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.