2019. január 20., vasárnap

ÉS AKKOR A BREXIT-LAVINA ELINDÍTÓJA NYUGODT LÉLEKKEL ELMENT KOCOGNI

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.01.20.


Súlyos vereséget szenvedett Theresa May, és bizonytalan, mi lesz a Brexit-tárgyalásokon; egyre több hazai városban halasztják a felújításokat, annyival nőttek az árak; jogállamisági feltételekhez köthetik az uniós támogatásokat. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


A brit parlamenti demokrácia legsúlyosabb vereségét szenvedte el Theresa May: a Brexit-megállapodást 230 vokssal szavazta le az alsóház. A miniszterelnök egy nappal később ugyan megnyerte a bizalmi szavazást, így a posztján marad, de azt, hogy a Brexittel mi lesz, megtippelni sem igazán lehet, mi is inkább a fogadóirodák oddsai alapján mutattuk be az esélyeket. May így hétfőig készítheti el az új Brexit-javaslatát. Hogy mekkora a fejetlenség, azon is látszik, hogy a szavazás után egészen váratlanul erősödni kezdett a font.

Az EU tárgyalói is kíváncsian várják, mivel rukkolnak elő a britek. Annyi kiderült, hogy nem tesz az unió újabb ajánlatot, de a saját polgáraikat folyamatosan nyugtatják az EU vezetői. A Nagy-Britanniában élő magyarok pedig, akiket arról kérdeztünk, hogy élik meg a helyzetet, leginkább az elhúzódó gazdasági válságtól félnek. Az, hogy elhagyják az országot, többekben is felvetődött, de a fő opció nem Magyarország. Egy nyugodt ember biztosan van a szigeten: David Cameron, a népszavazást kiíró volt miniszterelnök, akit a BBC kapott el, amint kocogni indult. Annyit mondott, nem sajnálja, hogy kiírta a népszavazást, csak azt, hogy annyi nehézséget okoztak a tárgyalások...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.