2019. január 20., vasárnap

MEGHALT ANDY VAJNA

INDEX
Szerző: -VARGA-
2019.01.20.


Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel. A magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakjának számított, filmproducerként szerzett tapasztalatait itthon a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosként kamatoztatta. 

1956-ban, családjával együtt hagyta el Magyarországot, Kaliforniában telepedtek le, Életpályája meglehetősen kalandos volt, Hong-Kongban volt fodrász és parókakészítő, aztán mozik működtetésével és filmforgalmazással is foglalkozott, ami annyira sikeres volt, hogy inkább átnyergelt erre az iparágra. 1976-ban Mario Kassarral közösen megalapította a Carolco Pictures-t ami elég hamar befutott, a cégnek köszönhetjük például a Rambo-filmeket, de az Angyalszív című Robert De Niro-thrillert vagy a Jákób lajtorjája című remek filmet is.

Vajna 1989-ben társára, arra a libanoni Mario Kassarra hagyta a Carolcót (aki 1996-ban csődbe is vitte) akivel egyébként Cannes-ban ismerkedett meg. A következő lépés a Cinergi Pictures volt, amivel a Walt Disney-vel is gyártott közös filmeket, és olyan produkciók fűződtek a nevéhez, mint a Menekülés a győzelembe, a Vörös zsaru, Az emlékmás, az Air America, a Tombstone, a Die Hard 3, Dredd bíró, az Evita, a Terminátor 3 és a Terminátor: Megváltás, illetve a Terminátor – Sarah Connor krónikái c. tévésorozat.

Amerikai üzleti vállalkozásai körül nem minden stimmelt, a NAV amerikai megfelelője (IRS) 14 éven át vizsgálta a Carolco Pictures szövevényes céghálóját, offshore-számláit és átláthatatlan könyvelését, majd arra jutottak, hogy Vajna és Kassar az amerikai adóhivatal elől úgy 300 millió dollárt rejtettek el, amiért Vajnának 40 millió dollárt kellett volna kifizetnie elmaradt adóban és büntetésként. Hatmillióval megúszta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.