2019. január 24., csütörtök

"MOST A POPULIZMUS A FEKETEPIAC"

MAGYAR HANG
Szerző: BÉRCZES TIBOR
2019.01.24.


Nemrég interjú jelent meg a Volkskrant című holland napilapban Eric Kaufmann-nal. A kanadai politológust Whiteshift (Fehérváltás) című könyve kapcsán kérdezték a „színváltó” fehér elitről. Részletek a január 18-i Magyar Hangban megjelent teljes interjúból. 

Eric Kaufmann negyedrészben kínai, negyedrészben latino, de ő maga fehér kanadaiként határozza meg önmagát, és így mintegy személyében illusztrálja azt, amit Whiteshift című könyvében jövendöl. Azt jósolja ugyanis, hogy a jövőben a vegyes házasságok lassú, de biztos növekedésével a többség „bézs” lesz, és a vegyes házasságokból születő gyermekek betagozódnak majd a fehér többségi kultúrába. Így az nem tűnik el, csak színt vált.

A Financial Times Kaufmann könyvét 2018 egyik legjobb politológiai művének nevezte, és melegen ajánlotta minden olyan liberálisnak és baloldalinak, aki a populizmus növekvő népszerűsége láttán „csak hüledezni tud ahelyett, hogy megpróbálná megérteni polgártársait”. Az angliai népszavazáson Kaufmann a maradásra szavazott, de könyvéből süt a Franciaországban le petit blanc-nak nevezett, a saját kultúrájához ragaszkodó kisember iránti megértés.

Ön megértő, amikor leírja, hogy a fehér többség fenyegetve érzi magát. De hát még mindig a fehérek dominálnak, s jóval nagyobb a hatalmuk és a jövedelmük, mint a többieknek. 

– Én nem azt állítom, hogy a fehéreknek igazuk van, amikor fenyegetve érzik magukat, hisz a nyugati értékeket igazából nem fenyegeti komoly veszély. Egyszerűen csak legitimnek tartom, ha valaki ragaszkodik a saját csoportjához, a saját nemzetéhez, ahhoz, ami történetileg kialakult, hogy van egy többség, és vannak kisebbségek, és ezek az emberek azt szeretnék, ha ez alapvetően így is maradna. Az értelmiségiek többségéhez képest nagyobb megértéssel viszonyulok azokhoz, akik nem szeretnének gyors változásokat. Ezek az emberek – szerintem – konzervatívok, és nem rasszisták. A pszichológiai szakirodalom is azt mondja, hogy a saját csoporthoz való ragaszkodás és a kívülállók elutasítása nem feltétlenül jár együtt. Nem igaz az a gyakran hangoztatott állítás, hogy „ezek az emberek nem akarnak semmilyen változást, tehát gyűlölik a bevándorlókat”.

Tehát nem igaz, hogy a Trump-szavazó gyűlöli a bevándorlókat?
– A Trump-szavazók és a brexitpártiak között nyilván vannak olyanok, akik ki nem állják a bevándorlókat. De olyanok is, akik csak a saját fehér identitásukhoz ragaszkodtak, és túl gyorsnak tartották azt, ahogyan az ország változik. A hagyományos pártokat nem érdekelte, hogy ezek az emberek mit gondolnak és mondanak. Itt valami olyasmi történt, mint az 1920-as években elrendelt amerikai alkoholtilalom idején. Ha legálisan nem jut az ember alkoholhoz, a feketepiacon vesz magának. Most a populizmus a feketepiac. Mindenkire egyformán érvényes elvekre van szükség. Ha elfogadjuk, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy ragaszkodjon a saját csoportjához, nem mondhatjuk, hogy a feketék élhetnek ezzel a jogukkal, a fehérek viszont nem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.