2019. január 20., vasárnap

TRUMP KÉT ÉVE AZ ELMARADT FALÉPÍTÉSTŐL A MÁGIKUS GÖMBIG

24.HU
Szerző: IGNÁCZ PÉTER
2019.01.20.


Amikor Donald Trumpot az Egyesült Államok elnökének választották, van, ami teljesen biztossá vált: őrületesen izgalmas évek következnek. A politikus nem is okozott csalódást.

Donald Trump első két éve a Fehér Házban kimerítő vágta volt: olyan gyorsan jöttek egymás után az olykor mulattató, olykor ijesztő, olykor rémisztő pillanatok, hogy a mutatványok egy részét már szinte el is felejtettük. Olyanokat, amik minden más korábbi elnöknél meghatározó elemei lennének az „elnökséget meghatározó történések” című gyűjtéseknek és listáknak.

A 2017. január 20-án történt beiktatásának kétéves évfordulójára megpróbáltuk összeszedni a legjobb pillanatokat.

De még mielőtt elmerülnénk a „covfefék” tengerében, nézzük meg, mi mindent sikerült elérnie a „káoszelnöknek”. Mert nem keveset, és az eredményekkel a konzervatívok igazán boldogak lehetnek. Trumppal a Fehér Házban ugyanis évtizedes céljaikat tudták végre megvalósítani.

Betartott ígéretek

Bár legfőbb ígéretét, a mexikói határra tervezett határfal felépítését még mindig nem sikerült teljesítenie, és jelenleg pontosan emiatt állította le részlegesen az amerikai kormányzat működését, minden republikánus elnök boldog lenne, ha annyit tudott volna teljesíteni választási programjából, mint Trump. Nem véletlen, hogy konzervatív politikusok, elemzők és kommentátorok örömmel készítik az elnökbetartott ígéreteiről szóló
listákat.

Az első, és talán a legfontosabb, hogy megnyerte az elnökválasztást. Nem azért, mert ezzel ő lett az elnök, hanem mert ezzel sikerült elérnie, hogy ne Hillary Clinton legyen az Egyesült Államok elnöke, amit már-már apokaliptikus veszélynek éreztek a konzervatívok, mintha a demokrata politikussal maga az ördög ülhetett volna be az ovális irodába. És már önmagában ez elég volt, hogy örüljenek.

Aztán a republikánus többségű kongresszussal a háta mögött Trump szépen elkezdte végrehajtani programját, és csupa olyan lépést tett, amit lehet, hogy a demokraták és a liberálisok gyűlöltek, de a konzervatívok mind imádtak.

- Az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és oda helyezte az amerikai nagykövetséget.
- Kiléptette az országot a párizsi klímaegyezményből.
Felmondta az iráni atomfegyverprogram leállítását biztosító egyezményt Iránnal.
- Engedélyezte a Kanadából induló, vitatott Keystone XL kőolajvezeték megépítését.
- Elkezdte az olajfeltárások engedélyezését az alaszkai vadvédelmi körzetben.
- Engedélyt adott a partközeli olaj- és földgázkitermelésre.
- Rohamtempóban kezdte el visszavonni a korábbi elnökök, leginkább elődje, Barack Obama idején hozott környezetvédelmi, pénzügyi, egészségügyi és munkavédelmi szabályokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.