2019. február 18., hétfő

POMPEO-LÁTOGATÁS UTÁN: KÖZELEDIK A KÉTKULACSOS POLITIKA VÉGE ORBÁN SZÁMÁRA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.02.18.


„Nagyon nyugtalanító jelenségeket tapasztalok Magyarországgal kapcsolatban, úgy vélem, katasztrofális következményekkel járhat az ország számára, ha a vezetés nem tér észhez, nem vesz nagy fordulatot és nem érti meg az amerikai gesztusokat, az azokba csomagolt világos jelzéseket” – szögezte le Mike Pompeo minapi budapesti látogatása után Simonyi András, volt washingtoni magyar nagykövet, aki a többi között Orbán Viktor NATO-nagykövete is volt. „Húsz évvel ezelőtt, amikor a brüsszeli NATO-központban Orbán Viktor mellett állva néztem, ahogy felhúzták a magyar zászlót, álmomba nem gondoltam volna, hogy húsz évvel később ott fogunk tartani, ahol ma tartunk” – mondta, leszögezve: „nincs annál szomorúbb, mint amikor egy ország pozitívan jelentős országból szépen fokozatosan jelentéktelenné válik. Magyarország sajnos ezen az úton halad”.

„Nagyon fontos látogatás volt, amelynek kimenetele – Magyarország számára – rendkívül fontos volt, de egyelőre inkább nyugtalanító jeleket látok” – összegezte az amerikai külügyminiszter budapesti látogatásából leszűrhető következtetéseket a tapasztalt diplomata, aki jelenleg az amerikai fővárosban, a George Washington Egyetem Műszaki Tanszékén projekt igazgató.

Állítja, hogy az amerikai külpolitikának is előbb kellett volna lépnie, világos és egyértelmű üzenetet megfogalmazva, hogy nem „ejtette” Magyarországot, egyben jelezve, hogy a barátságnak vannak feltételei. Elemzőként és megfigyelőként egyaránt azt látja, hogy a tárgyalásokon messze nem volt teljes az egyetértés. Magyarország azonban, most kivételes esélyt kapott arra, hogy visszatáncoljon a gödör széléről és világossá tegye, hova akar tartozni. Elsősorban az Oroszországhoz és Kínához fűződő kapcsolat, annak bizonyos, hosszútávon igencsak kockázatos elemei és annak minősége nyugtalanítja az Egyesült Államokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.