2019. március 28., csütörtök

"KOMOLY VESZÉLYEK ÉS NYILVÁNVALÓ FESZÜLTSÉGEK" A CEU BÉCSI KÖLTÖZÉSE MIATT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.03.28.


A totális jogi bizonytalanság ellenére a CEU vezetése próbál nyugalmat sugározni, az oktatók véleménye azonban megoszlik a jövőt illetően, ahogy van, akit a bécsi működési költségek is aggasztanak. A bizonytalanságok miatt jelentősen visszaesett a magyar jelentkezők aránya is.

"Mivel én a CEU oktatója vagyok, ott leszek, ahol a CEU"

– ezt mondta a hvg.hu-nak Bozóki András, a politikatudomány professzora. Bármi is lesz Manfred Weber néppárti csúcsjelölt javaslatának a végkimenetele (a bajor politikus egy müncheni intézmény közreműködésével tenné lehetővé az egyetem további működését), a CEU mindenképp számol az ősszel megnyíló bécsi kampusszal. A következő, átmeneti tanév még formálódik, annyi biztos, hogy a diákok – tantárgytól függően – a trimeszterek egy részét Bécsben, a maradékot Budapesten töltik. A tanárok többsége pedig ingázni fog, bár van, aki már ki is költözött.

"Most tizenkétszer kettő Budapest–Bécs-vonatúttal kell számolni, egy vagy két éjszaka kint alvással."

Bozóki elmondása szerint a CEU adminisztrációja próbál úgy sakkozni az órarenddel, hogy a tanárok egy-két éjszakánál többet ne töltsenek kint, de az nem világos, az ingázást vagy a kinti szállást kifizetik-e nekik. Bár a szeptembertől felvett hallgatóknak kell Bécsben kezdeniük, van olyan kis tanszék, ahol a már Budapesten tanuló diákoknak is ki kell utazniuk. Annyira kevés ugyanis a tanár, hogy ingázás mellett nem tudnának itthon is tanítani. Bár a jelentkezők összlétszámán a beszélgetések alapján nem látszik meg a bizonytalanság, a Kisebbségpolitikai Tanszéken Pogonyi Szabolcs tanszékvezető elmondása szerint

"a magyar jelentkezők száma valamelyest visszaesett",

más attól tart, a posztszocialista országokból érkező diákok elvesznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.