2019. április 15., hétfő

AHOGY BESZÉLÜNK, ÚGY GONDOLKODUNK?

KLUBRÁDIÓ / SZÓSZÁTYÁR
Szerző: Klubrádió
2019.04.10.


A nyelvi kifejezés mennyire van hatással a gondolkodásunkra? Ezt kérdést boncolgatta a Szószátyárban Kálmán László és Nádasdy Ádám. Készült ugyanis egy felmérés, ami szerint azokban az országokban, amelyekben a nyelvben vannak nemek, rosszabb a nők helyzete, például jóval kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak.

Amennyiben ez igaz, akkor is felmerül a gondolat, hogy a kettő között van-e korreláció, oksági összefüggés. Amennyiben nem Európából indulunk csak ki, hanem az egész világot nézzük, akkor azt látjuk, hogy Dél-Amerikában, Indiában, Oroszországban, az arab világban használnak nyelvtani nemeket. Ezek egyébként is macsóbb országok. Kínában, Afrikában, Észak-Amerikában nem. Tehát valószínűleg nem a nyelvtan miatt különbözik a nők helyzete.

Abban persze lehet valami, hogy valamilyen speciális módon hat a nyelv, például a képzettársításunkra. A híd szó például a németben nőnemű, a spanyolban hímnemű. Azt valóban meg lehet figyelni, hogy egy német beszélő gyakrabban használ a hídra nőies jelzőket, mint egy spanyol. De ez már a kreatív nyelvhasználat témakörébe tartozik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.