2019. április 29., hétfő

ÁLLÁSUKAT FÉLTŐ ÓVÓNŐKKEL ÍRATTÁK ALÁ A FIDESZ KUBATOV-LISTÁJÁT

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.04.29.



Önkormányzati fenntartású óvodákban gyűjtöttek Orbán Viktor bevándorlásellenes programját támogató aláírásokat, a munkájuk miatt kiszolgáltatott óvónők pedig nem mertek nyíltan szembeszállni a "kéréssel" - derül ki a hvg.hu birtokába került hang- és képfelvételekből. A józsefvárosi köznevelési intézményekben zajló politikai agitáció súlyosan sért több törvényt is, az adataikkal Kubatov-listára került dolgozók már el is kezdték kapni a Fidesz kampányüzeneteit. Az önkormányzat elismerte az aláírásgyűjtés tényét, de tagadták, hogy a fideszes alpolgármester ennek érdekében nyomást gyakorolt volna az óvónőkre. Mivel az ívek viszont tőle származtak, a polgármester megvonta tőle az eddig oktatási jogkörét.

„Felülről jött a kérés” – így nyomatékosították a VIII. kerület Józsefváros Önkormányzat egyesített óvodájában dolgozó munkatársak körében, miért kellene aláírniuk a Fidesz „Kubatov-listaként” emlegetett adatgyűjtő ívét. Alig pár napja írtuk meg, hogy ugyanebben a kerületben egy társasházi lakógyűlésen tolták a lakók orra alá az Orbán Viktor programjához szignót gyűjtő íveket, de ugyanez a közpénzből fenntartott óvodában végképp átlép minden jogi és morális határt. Munkaviszonyuk miatt az óvónők egyértelműen kiszolgáltatott, függő helyzetben vannak a fideszes vezetésű önkormányzattól, így a törvényellenes „kérés” visszaéléssel felérő nyomásgyakorlásnak vehető.

Mindez nem derült volna ki, ha a Napraforgó Egyesített Óvoda 13 tagóvodájának egyikében nem okoz feszültséget a munkatársak körében, hogy a fideszes aláírásgyűjtéssel ilyen helyzetbe hozzák őket. Bár nyíltan háborogni és ellentmondani nem mertek, az egyik dolgozó a mobiltelefonjával hangfelvétel és fotók formájában rögzítette a történteket, és névtelenséget kérve eljuttatta szerkesztőségünkhöz...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.