2019. május 14., kedd

A FIDESZESEK FELE HELYESELNÉ, HA NEM AZ ORBÁN-KORMÁNY OSZTANÁ SZÉT AZ EU-S PÉNZT

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2019.05.14.


Egészségügyre és oktatásra költené az EU-s támogatásokat a magyarok többsége. Ez derült ki a Medián felméréséből, amelynek legérdekesebb eredménye: a fideszes szavazók fele helyeselné, ha nem a magyar kormány, hanem egy EU-s intézmény osztaná szét ezeket a támogatásokat.

Az idei EP-választási kampány slágertémái a migránsozás és a patkányozás voltak, de azért ezúttal is felmerült időnként, hogy az Európai Unióból érkező pénzeket hogyan kellene, lehetne elkölteni. A Medián március végén, április elején készített egy kutatást a témában a Momentum megbízásából arról, hogy mire költenék a magyarok az EU-támogatásokat, illetve hogy kinek kellene felügyelnie a pénzek szétosztását...

Az Indexhez is eljutott a kutatás eredménye, amelyből kiderül: a Momentum nem véletlenül tette a fő kampányüzenetévé, hogy csak kórházra, iskolára és munkahelyekre költse Magyarország az EU-pénzeket. A magyarok ugyanis főleg az egészségügyre és az oktatásra fordítanák az uniós forrásokat. Emellett érdekes azonban megnézni, hogy a Fidesz szavazói mit válaszolnak az EU-támogatásokat érintő kérdésekre.

A MEDIÁN 1200 FŐ MEGKÉRDEZÉSÉN ALAPULÓ REPREZENTATÍV KUTATÁSA SZERINT A TELJES NÉPESSÉG 68 SZÁZALÉKA HELYESELNÉ, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓTÓL KAPOTT TÁMOGATÁSOKAT „A JÖVŐBEN CSAK ÉS KIZÁRÓLAG OKTATÁSRA, EGÉSZSÉGÜGYRE ÉS MUNKAHELYRE KÖLTSÜK”, 28 SZÁZALÉK NEM HELYESELNÉ, 4 SZÁZALÉK NEM TUDJA.

A Momentum nyilván a saját üzenetéről tette fel a kérdést, és az eredményekből látszik, hogy az ellenzéki szavazók nagyobb arányban is támogatják ezt az elgondolást (a Momentum és a Jobbik szavazóinak 85 százaléka, a DK-sok 82 százaléka, az MSZP-sek 76 százaléka helyesli). A bizonytalanok 73 százalékának a tetszését is elnyerte az ötlet.

Érdekesség, hogy a Fidesz szavazói körében is többséget kapott az elképzelés: 61 százalék helyeselné, ha csak ezekre menne az EU-s pénz (37 százalék a nem helyeslők aránya)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.