2019. május 30., csütörtök

KEDVES, DE LEROBBANT MAGYARORSZÁG

KLUBRÁDIÓ / ÖTÖS 
Szerző: KLUBRÁDIÓ / FALUSI MARIANN, LANG GYÖRGYI
2019.05.29. 


Mindig is készültek rossz fotók, a lényeg a válogatás – vallja a Fortepan egyik alapítója. A gyűjteménybe akár családi fotókat is várnak.

Tízéves a Fortepan, Európa legnagyobb szabad felhasználású fotóarchívuma, amelynek gyűjteményébe már százhúszezer képet sikerült digitalizálni, az 1990. előtti időkből. A Magyar Nemzeti Galériában most ebből az anyagból látható egy válogatás.

Tamási Miklós, az egyik alapító beszélt az Ötösben a Fortepanról, amely szerinte egy picit torz képet mutat Magyarországról, hiszen az emberek a számukra kedves emlékeket őrizték meg. Elmondta: tévhit az, hogy azóta készülnek vacak képek, amióta digitális kamerákkal, telefonokkal fotóznak. Korábban is készültek rossz képek, a lényeg a válogatás. A mai fotósoknak is azt javasolja, hogy legalább évente egyszer nézzék át a képeiket, válogassák ki a legjobbakat, sőt amelyiket érdemesnek tartják, azt nyomtassák is ki, mert egész más egy papírképet látni. Mellesleg a selejt képekből is készült gyűjtemény.

A másik, ami nem igaz, hogy az idők folyamán egyre jobb lett a fototechnika. Egykor még 18 x 24-es üveglemezre fényképeztek, aztán 6 x 6-osra, és ahogy csökkent a nyersanyag mérete, úgy romlott a minőség is. A digitális világra persze igaz, hogy egyre nő a pixelszám, vagyis jobb lesz a kép.

A Fortepan alapvetően negatívokat gyűjt, de dolgoznak papírképekkel is, amit nem tudnak fogadni, az a turistadia, mert annak tényleg rossz a minősége, hosszadalmas a digitalizálása és kétes értékű a tartalma. A tíz év alatt mintegy 600 családdal dolgoztak együtt, akik küldtek képeket, és mintegy tucatnyi hivatásos fotóssal. Külön vadászterep a lomtalanítás, számos értékes képre bukkantak a szemétben.

Szinte minden témában fogadnak képeket, családi fotókat, utcaképeket, portrékat, régebben még nem voltak annyira érzékenyek az emberek arra, hogy fotózzák őket, mint manapság. Feldolgoztak rendőrségi fotókat is, amelyeket helyszínelések alkalmával készítettek. Van azért néhány kényes téma, például temetés, alkoholista munkásőr, láncra vert kutya.

A Fortepan most is szívesen fogad képeket, bár több tízezer kocka vár feldolgozásra.

Tamási Miklós szerint fényképekbe fektetni műgyűjtőknek is érdemes, de csak papírképekbe, ilyenből ugyanis kevés maradt fenn. A negatívok szinte értéktelenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.