2019. május 30., csütörtök

MEGVAN A TRÜKK – ÍGY JUTHATOTT BE AZ RMDSZ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: LUKÁCS CSABA
2019.05.29. 


Fejlődő Erdélyt! – ez volt a központi kampányüzenete az RMDSZ-nek, erre vasárnap behúzott 35 ezer román szavazatot a Kárpátokon túlról. Pont annyit, amennyi kellett az öt százalékos európai parlamenti küszöb megugrásához. Végleges eredménye ugyan még nincs a vasárnapi romániai EP-választásoknak, ám a Code România párhuzamos szavazatszámlálása szerint az RMDSZ 5,26 százalékot ért el a rá leadott 476 681 szavazattal. Kis számolás, és kiderül: a küszöbátlépés 23 562 szavazaton múlt. 

Egy fejlett Erdélybe vágyik a 35 ezer regáti román, vagy valami trükk van a dologban? Jó pár órát bogarásztunk a választási iroda honlapján és összeállt a kép.

Ám előtte egy kis kitérő: keddi cikkünk komoly vihart kavart Romániában, szinte az összes nagy bukaresti lap és több televízió is átvette. Akadnak kivételek: a helyi magyar sajtó jókora késéssel, nagyon szőrmentén foglalkozott vele, és a Magyar Távirati Iroda, amely csütörtök reggeltől délután négyig tíz hírt adott ki Romániáról, egyetlen sort sem írt róla. És persze a hazai kormánypropagandának sem releváns információ az, ha a romániai magyar párt gyanús körülmények között szerez voksokat egy választáson...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.