2019. május 14., kedd

OLAF-JELZÉSEK: 4 ÉVE NEM TALÁLJA A NAV A „HÍD A MUNKA VILÁGÁBA” PROJEKT LENYÚLÁSÁNAK FELELŐSEIT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.05.14.


Súlyos problémák merültek fel az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) „Foglalkoztatási szövetkezet – Híd a munka világába” elnevezésű, uniós támogatású projektjével kapcsolatban. Az EMMI visszakérte a kifizetett bő 2 milliárd forintot, de a kormány végül kisegítette az ORÖ-t, a projektet pedig kivette az uniós programokból. A kormány lépését bírálók szerint a szervezet azért úszta meg az uniós pénz lenyúlását, mert a történtek idején az ORÖ-t Farkas Flórián vezette, aki a miniszterelnök szövetségese. Az OLAF is kíváncsi volt Farkasra, de nem tudni, hogy a meghallgatásakor miről számolt be – itthon azt hangoztatta, hogy a kifogásolt ügyek egyike sem köthető hozzá.

Polt Péter legfőbb ügyész 2018 márciusában levelet írt Ingeborg Grassle-nek, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elnökének. Ebben Grassle korábbi nyilatkozatára reagált, amelyben az uniós bizottság vezetője valódi nyomozást szorgalmazott a miniszterelnök vejéhez kötődő Elios-ügyben. Levelében Polt azt bizonygatta, hogy az OLAF (az Európai Csalás Elleni Hivatal) ajánlásai és jelzései alapján igenis indulnak büntetőeljárások Magyarországon. Ehhez egy táblázatot is mellékelt a 2012 óta az OLAF kezdeményezései alapján tett ügyészi intézkedésekről. Cikksorozatunkban ezeket az ügyeket mutatjuk be, és annak is utánajárunk, hogy mi lett a nyomozás eredménye. A cikksorozat korábbi részeit itt lehet elérni.

„A cigányság sorsát is meghatározhatja az EP-választás eredménye, óriási a tét” – nyilatkozta nemrég a kormányközeli Magyar Hírlapnak Farkas Flórián, fideszes parlamenti képviselő, a Lungo Drom elnöke. A kisebbségi vezető a lapnak adott interjújában többek között azt hangsúlyozta, hogy folytatni kell a roma közösség felemelését célzó munkát. Megjegyezte azt is, hogy a migráció azért fenyegető a cigányságra nézve, mert elvonná a pénzt a társadalmi felzárkózás ügyétől...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.