2019. május 13., hétfő

ÜZENIK HANDÓ TÜNDÉNEK: A BECSÜLET NEM ELADÓ

INDEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2019.05.13.


Elfogadhatatlan, hogy Handó Tünde, vagy bárki, aki ezen politikai felelősséggel rendelkező pozícióban van és lesz majd a jövőben, kontroll nélkül működjön – állítják az Országos Bírói Tanács vezetői. Fatalin Judit elnök és Vadász Viktor szóvivő részletesen számol be arról, hogyan jutottak el odáig, hogy kimondják: az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke törvénytelen gyakorlata miatt méltatlanná vált posztjára. Szerintük éppen az Alaptörvényből fakadó kötelességüknek tettek eleget, amikor kezdeményezték Handó Tünde leváltását az Országgyűlésnél.

Handó Tünde szerint önöknek kizárólag az a céljuk, hogy zavart keltsenek a bíróságok körül. Mi a céljuk?

Vadász Viktor: Semmiképpen sem az, hogy zavart keltsünk. Az Országos Bírói Tanács (OBT) feladata, hogy felügyelje az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének tevékenységét, és amennyiben törvénysértést észlel, jelzéssel éljen. Észleltünk törvénysértést, amit többször is jeleztünk, mostanra pedig – a törvényből következően – tovább kellett lépnünk, mert az OBH elnöke nem változtatott törvénysértő gyakorlatán, nem reagál a jelzéseinkre és megtagadta az együttműködést.

Eközben az OBH elnöke az OBT-t tartja illegitimnek, emiatt alkotmánybírósági vizsgálat is folyamatban van.

Fatalin Judit: Ezt elsősorban Handó Tünde állítja, miközben egyértelmű: az OBH elnökének akkor is be kell tartania a törvényeket, ha nem tartja legitimnek az OBT-t. A megállapításaink tényeken alapulnak, ellenőrizhetőek. Mi legitimnek tartjuk magunkat, ahogyan ezzel a Kúria elnöke is egyetértett. Sőt, Trócsányi László igazságügyi miniszter több nyilatkozatában is hangot adott ennek, és már decemberben egyértelművé tette: amíg az Alkotmánybíróság nem mondja ki az OBT működésképtelenségét, a megválasztott testület működését törvényesnek kell tekinteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.