2019. június 2., vasárnap

HATALMAS BOTRÁNY VÁLTOZTATTA MEG ÖRÖKRE EGYHÁZ ÉS A TÁRSADALOM VISZONYÁT LENGYELORSZÁGBAN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HEGYI GYULA
2019.06.02.


Csak ne szólj senkinek. Ez a címe a lengyel Sekielski fivérek dokumentumfilmjének, amely alighanem örökre megváltoztatta az egyház és a társadalom viszonyát Lengyelországban. A filmet cikkünk írásakor a YouTube-on már csaknem huszonkétmillióan látták, és a kommentek száma meghaladja a nyolcvanezret. A vezető lengyel politikusok is megszólaltak vele kapcsolatban, közvetlen hatására a pedofília büntetését megszigorító törvényjavaslat született, Ferenc pápa pedig egyik közeli munkatársát küldte Lengyelországba a vádak kivizsgálására és a felelősök leváltására.

A közösségi finanszírozással készült film a civil kurázsi és az újságírói felelősség ritka sikeres példája. Friss alkotás, egyes jeleneteit 2019 márciusában készítették. Ennek ellenére nem csak „beszélő fejek” vannak benne, szép felvételek mutatják be a lengyel tájat, az ódon és modern templomokat, palotabelsőket. Esztétikai értékei ellenére természetesen a tartalma váltott ki szinte földrengésszerű hatást Lengyelországban.

A pedofília egykori, mára felnőtt áldozatai beszélnek szemérmesen, de mégis tényszerűen arról, amit papjaik tettek velük. Egy nő kivételével mindannyian férfiak. Volt, aki fiúkorában öngyilkosságot kísérelt meg, egy másik hónapokig nem tudott enni. Mások a házasságukkal és lelki békéjükkel fizettek évtizedek múlva is az „atyák” bűneiért. A fogdosás, a kikényszerített kölcsönös maszturbá
ció és esetenként az anális erőszak örökre megváltoztatta az életüket...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.