2019. július 13., szombat

MEGKAPTA AZ AKKREDITÁCIÓT A CEU BÉCSBEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2019.07.13.


Közép-európai Egyetem Magánegyetem néven magánegyetemként akkreditálták a CEU-t Bécsben – jelezte lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Soros György által alapított felsőoktatási intézmény. 

A döntést Iris Rauskala, Ausztria oktatásért és kutatásért felelős minisztere hagyta jóvá. – A CEU révén Ausztria egy új tudományos központtal gazdagodik. Az egyetem magyarországi helyszínén eddig is sikeresen vett részt a Európai Kutatás Tanács (ERC) pályázatain, amely komoly támogatást jelent kiemelkedő kutatói számára. Ez is jelzi és bizonyítja a CEU által végzett munka minőségét. A 16. osztrák magánegyetemként a CEU által kínált kurzusok tovább gazdagítják az osztrák tudományos életet. Bízom benne, hogy sok hazai és nemzetközi diák végzi majd itt posztgraduális kutatásait” – mondta a tárcavezető.

Hat egyetemi program képezi az osztrák intézményi akkreditáció részét a Kultúra, Politika és Társadalom alapképzés (BA in Culture, Politics, and Society (CPS)), a Filozófia, Politika és Közgazdaság alapképzés (BA in Philosophy, Politics, and Economics (PPE)); a Nemzetközi Közkapcsolatok mesterképzés (MA in International Public Affairs (IPA)), a Közpolitika mesterképzés (Mundus MAPP) (MA in Public Policy (Mundus MAPP)), a Nők és társadalmi nemek mesterképzés (GEMMA) (MA in Women's and Gender Studies (GEMMA)), és a Környezetpolitika és Menedzsment mesterszak (MESPOM) (MSc in Environmental Sciences, Policy and Management (MESPOM)).

A CEU részéről Michael Ignatieff elnök-rektor úgy nyilatkozott, nagy örömükre szolgál, hogy a Közép-európai Egyetem Magánegyetem és hat program, köztük két alapképzés is osztrák akkreditációt kapott. – Ez új fejezetet jelent a CEU történelmében. A következő tanév során a CEU az összes amerikai akkreditációjú programja is igényli majd az osztrák akkreditációt. A 2020-21-es tanévtől kiadott osztrák akkreditációjú diplomáinkkal pedig hozzájárulunk új otthonunk felsőoktatásának fejlesztéséhez – fűzte hozzá az elnök-rektor.

A CEU-ra az Orbán-kormány szállt rá politikai okokból még 2017 elején a felsőoktatási törvény Balog Zoltán volt humánerőforrás-miniszter által benyújtott módosításával. Ez a törvénymódosítás azt mondta ki, hogy Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézménynek képzést kell folytatnia az anyaországában is. A CEU esetében ez az Egyesült Államokat jelenti, és bár a felsőoktatási intézmény kötött egy együttműködési megállapodást a Bard College-dzsal képzés indításáról az amerikai székhelyű, a New York államban működő felsőoktatási intézményben, ezt az Orbán-kormány nem volt hajlandó jóváhagyni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.