2019. augusztus 15., csütörtök

A MAGYAR NARANCS 2019 / 33. SZÁMÁNAK. (2019. 08. 15.) TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MAGYAR NARANCS
2019.08.15.


Interjú
„Égő tűz a betegségből”Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító

Hogyan lehet irodalmat csinálni egy súlyos betegségből? Mi a közös a homofób dühöt kiváltó Coca-Cola-kampányban és Proust erotikus írásainak megjelenésében? Mennyiben más egy pártrendezvényen zenélni, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeumban beszélgetni? Ilyesmikről beszélgettünk a nagy nyári hőségben.

VÉLEMÉNY

Sajó László: Öt és feles

Itt volt május elseje (Tour de Csepel) Tévésmacinak

Schneller István
Műemlékkonzerv vagy hitelesség
Megmarad-e világörökségnek Budapest?

Az UNESCO Világörökség Bizottságának júliusi döntései nyomán felmerült, hogy a budapesti világörökségi helyszínt veszélyeztetetté minősítsék, és ellehetetlenült az egykori római limes világörökségi listára kerülése is.

A szerk.
Buszon

Vélnénk, nem túl nagy elvárás az A pontból a B pontba hőség idején eljutni igyekvő fővárosi polgárság részéről a főváros és az ország választott képviselői, vezetői irányába az, hogy eljutás közben ne legyenek rosszul, ne főjenek meg, ne akarják magukat és utastársaikat rosszullétükben összehányni.
A szerk.
Mocsokban

Donáth Lászlót feljelentette valaki. Semmi ok az izgalomra, a feljelentő és Donáth László is nyugodt lehet, ügyük a legjobb kezekben van, a rendőrség vizsgálja.

POLITIKA

Gátlástalan építkezés a Belvárosban, fideszes hátszéllel
Barbároknak lehet!

Egy több mint százéves V. kerületi társasházban a magyar állam nem tud érvényt szerezni a törvényeknek. A háttérben egy volt FTC-elnök és a fideszes Becsó Zsolt alakja sejlik fel – utóbbi üzlettársa akar vendéglátóhelyet nyitni a Hold utcában.
Fogyatékossággal élők, akik önállóságra vágynak
Másokra utalva

Sok fogyatékossággal élő személy segítséggel képes lenne az önálló(bb) életre is. A legtöbb támogató szolgálat azonban csak hétköznap érhető el 8 és 16 óra között, mert a 24 órás ügyelethez rengeteg szakember hiányzik.
Hazavághatja a felsőoktatást a kormány új nyelvvizsga-követelménye
Időzített bomba

A középiskolások mellett egyes egyetemek és szakok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, miután jövőre kötelező lesz a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez. Sokan arra számítanak, hogy az utolsó pillanatban enyhülni fog a kormányzati szigor.
Interjú
„Most azt rombolják le”Bozóki András politológus, egyetemi tanár

Új könyvében az értelmiség rendszerváltásban betöltött szerepét, majd háttérbe vonulását elemzi. Kutatásai szerint a döntő változások kezdeményezéséhez szükséges kritikus tömeg alkalmanként nem is olyan nagy.

Hozhatnak-e újra győzelmet Donald Trumpnak a rasszista kirohanásai?
Az út El Pasóig

Július közepén Donald Trump négy színes bőrű demokrata képviselőnőnek üzente meg a Twitteren, hogy „menjenek haza”, és inkább azokat az országokat segítsék rendbe tenni, ahonnan származnak. Az alig burkolt rasszizmus erős vitát váltott ki, melynek során még az is felmerült, hogy mindez egy jól megtervezett stratégia része.

KULTÚRA

Lemez
Lise Davidsen: Wagner, Strauss

Koncert
Richard Ashcroft

Lemez
World music: királynők...

...hercegnők és más ékes címek – a hónap istennői.
Koncert
Trónfosztás 
Franz Ferdinand

Érdekes megfigyelni, hogy egyes zenekarok státusa hogyan változik az évek során: például nyolc éve a The National még a kora esti sávban lépett fel a Szigeten, míg az idén már a headliner pozíció jutott nekik, míg ennek pont az ellenkezője történt a Franz Ferdinanddal.
Koncert
Introvertált rocksztárok
The National

Aki csak lemezről ismeri az értelmiségi melankólia amerikai helytartóit, az meglepődhetett, milyen energikus, az idei Sziget egyik legjobbjának bizonyuló koncertet adott a The National.

Tánc
Drew Dollaz

rés a présen
„Néha hiányzik a nagyszínpad”
Czeizel Gábor rendező

Színház
Petőfi, a zászló
Balázs Ágnes: Petőfi-játék

Valljuk be őszintén, egy ideje már nemigen keressük Petőfit. A 2023-as újévig kerek évforduló sem késztet minket erre, és egyelőre még a kultúrharc matadorai sem bélyegezték meg posztumusz a költő bűnös világforradalmiságát, hogy ezzel akaratlanul is (újra)olvastassák a közönséggel e 19.

Rádió
Honnan indultunk?
A rendszerváltásról a Klubrádióban

Néhány éve szántunk már pár szót a rendszerváltás emlékezetének egy műsorsorozat apropóján (lásd: Beleborzongtak, Magyar Narancs, 2014. június 26.). A Kossuthon futott Rendszerváltók – 1989-ről olyanokat írtunk, hogy ez „egy fontos és rossz műsor”, s így nincs sok értelme beszélni az egészről.

Kiállítás
Az ember, aki ott sem volt
Holdmúzeum 1969 – Művészet és világűr

1969. július 20-án landolt az Apollo 11 a Holdon, a sikeres leszállást és a két űrhajós, Neil Armstrong és Edwin Aldrin első sétáját a televízió élőben közvetítette.

Könyv
Élni tovább
Arnon Grunberg: Anyajegyek

Nyilvánvalóan önéletrajzi ihletettségű, bár néhány pontján erősen abszurdba hajló mű Arnon Grunberg magyarul legújabban kiadott – az életmű többi darabjához hasonlóan Wekerle Szabolcs lendületes fordításában olvasható – regénye, az eredetileg 2016-os Anyajegyek.
Könyv
Újracsomagolt történelem
Mary Beard: SPQR – Az ókori Róma története; Dan Jones: A templomosok

Brit tudósok – ha mára valamely kedélyes félreértés folytán megmosolyogtatóvá és enyhén lekicsinylővé is vált ez a szókapcsolat, azért egészen nyilvánvaló, hogy a tiszteletteljes kalaplengetés sokkalta indokoltabb reakció lenne.
Vita a Szépírók Társaságában a szervezet szerepéről
Helykeresés

Az állami erőirodalom térnyerése és az ellenzékinek tartott írószervezetek kivéreztetése miatt éles viták zajlanak a Szépírók Társaságában: hogyan őrizhető meg a hitelesség és tartható felszínen a társaság?

ÉLET + MÓD

Zöld Sziget
Betelt a repohár

Kipusztultak az unikornisok, kisebb a hippikoszorú, a mikroműanyagoktól rettegvén pedig megritkultak a csillámszakállas férfiak is. Egy divatjelenség volt idén: a tudatosság. A tavalyi Love Revolution üzenete a Föld megmentésére szűkült.

Gyerekek és a klímaszorongás
A sokk után

A szakértők egyre borúlátóbban beszélnek az emberiség és a bolygó jövőjéről, a legpesszimistábbak (vagy legrealistábbak) alig néhány évtizedet prognosztizálnak az összeomlásig. Hogyan élik meg a mai gyerekek a klímakatasztrófával fenyegető, sötét jövőképet?

Hőhullámok és halálozás
Kritikus állapot

A kitartó hőség nemcsak merő kellemetlenség, de szinte észrevétlenül szedi az áldozatait is.

BLOG

Quentin Tarantino pályaképe
Képeslapok a papa mozijából

Kicsit olyan, mint mi, nézők. Érti, mit akarunk látni és azt rendezi, amit – ő nyíltan és mi titkon – látni szeretnénk. Abból csinál viccet, amiből nem volna szabad és mi hálásan nevetünk – aztán néha kicsit el is szégyelljük magunkat.
Film
Elvis él?
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy… Hollywood

Mindenekelőtt tisztázzuk: a művész új filmje nem szól semmiről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.