2019. augusztus 6., kedd

JÖNNEK A VÁLASZTÁSOK, A KORMÁNYPÁRTNAK ÚJ ELLENSÉG KELL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.08.06.



A Politico európai kiadása azt elemzi, hogy a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság a migránsok, Brüsszel és Soros után új ellenséget nevezett meg: a melegeket. A cikk szerint a kisebbségekkel szembeni gyűlölet szítása nem új dolog az országban, és vélhetően az őszi választásokhoz időzítették a támadást. Említik Magyarországot is, ahol több kormánypárti politikus szintén melegellenes kijelentéseket tett.


A Politico című amerikai hírportál európai kiadása terjedelmes cikket közöl a magyar Csáky Zselykétől, a Freedom House európai és eurázsiai kutatási igazgatójától arról, hogy a lengyel ókonzervatív kormányzó párt, a Jog és Igazságosság, a PiS, amely az elmúlt években úgy igyekezett beállítani Lengyelországot, mint a migránsok, a brüsszeli bürokraták és Soros György zsidó pénzember áldozatát, új ellenséget talált magának: a melegszervezetek közösségét. A PiS, amely szoros kapcsolatot ápol a befolyásos katolikus egyházzal, soha nem volt a melegek jogegyenlőségének a barátja, de ezt a szexuális orientációval kapcsolatos kérdéskört általában nem akarta használni arra, hogy politikai támogatást kovácsoljon magának. Idén tavasszal azonban feltűnt a Wiosna, vagyis Tavasz elnevezésű új, progresszív irányzatú párt, valamint hangsúlyeltolódás következett be a legnagyobb lengyel ellenzéki párton, a Polgári Platformon belül, és ennek nyomán a melegjogok kérdése politikai vitatémává vált. A PiS ráakaszkodott a témára, és kirobbanó hatású melegellenes üzeneteivel forrpontra hevítette a vitát.

A PiS támogatottsága – folytatódik a Politico írása – országszerte magas, ami részben a kormányzó párt családpolitikájának és a nagyvonalú szociális juttatásoknak köszönhető. Áprilisban Lengyelország de facto vezetője, Jaroslaw Kaczynski PiS-vezér olyan kijelentést tett, hogy a melegjogi mozgalom fenyegetést jelent a lengyel identitásra és államiságra nézve. Kaczynski jeladására legkevesebb 30 lengyel város, illetve falu határozatban nyilvánította a települést „a meleg ideológiától mentessé”.

Májusban egy aktivista olyan posztert tervezett, amely Szűz Máriát a feje fölött szivárvány színű dicsfénnyel övezi. Az aktivistát saját lakásán rohanta le és vette őrizetbe a rendőrség. Júliusban egy kormánypárti lap „melegektől mentes övezet” feliratú matricákat terjesztett, néhány nappal azután, hogy Bialystokban kővel, petárdával megtámadták egy pride menet résztvevőit, és több tucat ember megsebesült...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.