2019. augusztus 29., csütörtök

KIZSIGERELNÉK A NYUGDÍJASOKAT IS - A MUNKAERŐHIÁNYRA ALTERNATÍV MEGOLDÁSOKAT JAVASOLNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.08.29.


Az idei első félévben az egy évvel korábbinál 37 százalékkal volt több a 65 évnél idősebb dolgozó – számolta ki az Azénpénzem.hu a KSH adataiból. Hatvan felett már több mint 350 ezren dolgoznak– közülük nem mindenki szívesen. Mégis munkaerő-piaci „tartalékként” néznek az idősebbekre, akár betegesek, akár nem.

A munkanélküliségi ráta szerint lényegében a teljes foglalkoztatottságnál tart a magyar gazdaság, de még lehet javítani a mostani helyzeten – állította a KSH tegnap megjelent adataira reagálva Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Ki is fejtette, hogy az idősebb korosztály nagyobb arányú munkába állítására gondol.

A 60-64 éves korosztályban 2006-tól 2013-ig 13 százalék körüli volt a foglalkoztatottság aránya. A korai nyugdíjba vonulásra vonatkozó szabályok szigorítása miatt mostanra – tette hozzá az elemző – a háromszorosára emelkedett a mutató. Németh úgy véli, a jelenlegi alig több mint 40 százalékos arány is csekélynek tekinthető.

A nyugdíjas korúak munkaerő-piaci tartalékként kezelésével kapcsolatban célszerű lenne arra is figyelni, hogy Magyarországon nem túl jók az életkilátások, és az egészségben töltött évek is erősen kevesellhetők.

A szakember szerint a nyugdíjkorhatár emelése növelhetné ebben a korosztályban a foglalkoztatást. Mint hozzátette, az is segíthetne, ha a 60-64 évesek részmunkaidős állást vagy távmunkát vállalnának, ezzel is enyhítve a munkaerő-piaci problémákat. Ezek az alternatív foglalkoztatási formák pedig más, szintén alacsony foglalkoztatottságú korosztályokban, például a fiataloknál vagy a gyermeket nevelő anyáknál is javíthatná a mutatókat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.