2019. augusztus 6., kedd

ORBÁN TERASZA LETT BUDAPEST ÚJ PARTIHELYSZÍNE

444.HU
Szerző: haszanz
2019.08.06. 


„Egyébként ez a Hauszmann-terv annak a fedősztorija, hogy Orbán Viktor szeretne egy dolgozószobát a Várban, amelynek az ablaka a Dunára néz, lába alatt az egész Budapest látképe, csak így becsomagolta az egészet egy általános projektbe?

Nem
.”

Ez a kérdés-válasz még azelőtt hangzott el a Hetek című lap újságírója és a Vár visszaalakítását akkor még államtitkárként felügyelő L. Simon László között, hogy Orbán Viktor idén januárban beköltözött a Várba. A pikírt újságírói megjegyezés már csak azért sem állja meg a helyét, mert azóta kiderült, hogy Orbánnak nem ablaka lesz a Dunára. Hanem olyan erkélye, ami soha nem volt a 250 éves Karmelita kolostor épületén. Ami kicsit megdöccentette azt az Orbán által meghirdetett koncepciót, hogy a történelmi épületek felújítását „minden legyen úgy, ahogy régen volt, semmi átalakítás”.

L. Simon annak idején azzal magyarázta a költözést, hogy „a magyar történelmi hagyományok okán a végrehajtó hatalomnak a Várban helye van”. Ez annyiban igaz, hogy a miniszterelnökség a második világháború előtt a Várban volt, de a Karmelitával szomszédos Sándor-palotában. Eredetileg ide költözött volna vissza Orbán, még a legelső kormányzati ciklusában, de mire 2002-ben elkészült a felújítás, a Fidesz elveszítette a választást, az MSZP-SZDSZ kormány pedig inkább az államfőnek adta a renovált Sándor-palotát. Aminek egyébként szép erkélye van.

Orbán Viktornak a Parlament épületében is volt erkélye, de ott a vendégeknek megmutatott panorámába időnként bezavart egy zászló...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.