2019. augusztus 15., csütörtök

TÁBLÁKON KIVIRÁGZOTT PENÉSZ VÁRJA A SZÉTÁZTATOTT KAPOSVÁRI ISKOLA DIÁKJAIT?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.08.15.


Sajátos helyi szokás lett Kaposváron, ahogy a májusban özönvízszerűen elázott iskola diákjainak családja és a kétségbeesett tanárok kívülről azt figyelik, dolgoznak-e a tönkrement épületen, lesz-e helyük, ahol becsöngetnek szeptemberben. Még az is felmerült, hogy az országban egyedülálló módon itt a nyári vakáció után kapásból iskolaszünettel indul a félév. Kérdés, hogy a helyi nagy beruházásoknál rendre befutó cégnek vajon miért nem volt elég egy egész nyár a károk elhárítására. Az önkormányzattól ezt hiába próbáltuk megtudni, a polgármester lapít.

„Óvodákat és iskolákat újítottunk fel a legkisebbeknek, hogy ők, s az őket tanítók méltó körülmények között készülhessenek” – így dicsekedett a kaposvári polgármester, Szita Károly azon a szórólapon, amivel nemrég városszerte telepakolták a helyi választópolgárok postaládáját valószínűleg már az őszi önkormányzati választásokra gondolva.

A kampányanyagban a fideszes városvezető pont a három éve elindított, de rögvest „évszázados”-ként emlegetett fejlesztési terv eredményeit sorolta vég nélkül, így hozta fel a gyerekeknek „méltó” körülményeket biztosító beruházásokat is. Ahogy politikusi pátosszal cukiskodott: ugyan „a követ kicserélhetjük, építhetünk újabb csodákat, ám a köveket a szívek, a gyermekek mosolya, a családok jóléte (…) tartja egyben igazán, ezért építjük most is a jövőt!”.

Csakhogy van egy iskola a megyei jogú városban, amelynek több száz diákja és családjuk arcára fagy a mosoly, ha az alig pár hét múlva induló tanévre gondolnak, és "csodák építése" helyett beérnék azzal is, ha egy rendes tető alatt, egy száraz iskolát sikerülne összehozni a nyáron. Ugyanis a Gárdonyi Géza Tagiskola még májusban teljesen használhatatlanná vált: éppen az intézmény energetikai fejlesztése zajlott, amikor a tető- és hőszigetelés cseréje közben az országosan gondot okozó, heves esőzés lecsapott a városra.

Ahogy megírtuk, az építési munkák miatt éppen akkor megbontott tető miatt szabályosan ömlött be az esővíz, a termeket, folyósokat, tornatermet eláztatva, ráadásul az álmennyezet annyira megszívta magát, hogy attól féltek, az is bármikor leszakadhat. Így a gyerekek nem mehettek be az iskolába, először rendkívüli szünetet rendeltek el, majd a város egy távoli pontján lévő középiskola kollégiumától kölcsönkért termekben fogadták be az egész tagiskolát. Naponta buszoztatták a több száz gyereket, de úgy gondolták, pár hetet kibírnak a tanévzárásig, nyáron pedig bőven lesz idő a károk elhárítására...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.